Column

“Ja, de bodem is nu bereikt”

Bij KraneShares zijn ze ervan overtuigd dat Chinese aandelen hun grootste daling wel hebben gehad. De relatief lage waarderingen vormen, zeker voor langetermijnbeleggers, een meer dan prima startpunt.

Beleggers in Chinese aandelen beleven het afgelopen jaar weinig plezier aan hun keuze. Begin 2021 zette de koersdaling in. Terwijl de rest van de wereld feestvierde, was de stemming op de Chinese aandelenbeurzen bedrukt.

Redenen voor de Chinese verkoopdruk zijn makkelijk te bedenken. De onverwachte en forse regulering van Chinese techbedrijven – met educatie mag bijvoorbeeld geen cent winst meer worden gemaakt – maken beleggers huiverig. Daar bovenop komen ook nog eens een afkoelende economie, een vastgoedcrisis, problemen met Chinese noteringen in de VS, en inmiddels ook nieuwe lockdowns. Zo wordt in de haven van Shanghai al een tijdje geen schip meer gelost. Tesla heeft zijn fabriek in China recent noodgedwongen stilgelegd. Het is vooral het strikte coronabeleid van de Chinese regering dat beleggers tegenwoordig somber stemt. Internationale beleggers zeiden in een recente rondvraag het land te willen verlaten.

De KraneShares China Internet ETF, ook wel bekend onder de tickernaam KWEB, verloor sinds de lancering op 20 november 2018 20,7% van zijn waarde. Tenminste, dat was het verlies tot 31 maart 2022. Daarna daalde de Shanghai Composite nog eens met meerdere percenten. KWEB is het belangrijkste beleggingsproduct van KraneShares, dat vooral in China belegt maar inmiddels ook een ETF aanbiedt dat wereldwijd de prijs van CO2 volgt.

Klaar voor de rebound

Jonathan Krane, oprichter en ceo van KraneShares, was vorige week samen met Xiaolin Chen, hoofd International van KraneShares, op reis door Europa om de beleggingen van KraneShares te promoten. Maandag deden ze het sjieke Conservatorium Hotel in Amsterdam aan. Hun boodschap: Chinese aandelen hebben het ergste nu wel gehad. De rebound kan elk moment beginnen.

Jonathan Krane: “Voor beleggers die exposure willen hebben naar Chinese aandelen, vormen de koersdalingen van de laatste maanden een mooi startpunt. Ja, ik geloof echt dat we de bodem nu hebben gezien. Er is duidelijk sprake van stabilisatie.”

Lage waarderingen

Ook Xiaolin Chen toont zich optimistisch. “Ondanks de zwakke gang van zaken trokken we ook afgelopen jaar nieuw kapitaal aan. Reden daarvan is onder meer dat Chinese A-aandelen under owned zijn. Veel beleggers zijn bang om de boot te missen. Vooral langetermijnbeleggers grijpen de lage waardering nu aan om positie te nemen. Zij zijn bekend met de ambitieuze doelstellingen van het nieuwste Chinese vijfjarenplan.”

Xiaolin Chen van KraneShares

Volgens Xiaolin Chen is veel van het slechte nieuws inmiddels wel in de Chinese koersen verwerkt, zoals de Chinese reguleringszucht maar ook het Amerikaanse delisting issue.

“De gemiddelde k/w van Chinese tech bedraagt nu 17, terwijl Amerikaanse tech boven de 30 koerst. Mocht de beursstemming in China omslaan, dan kan het hard gaan, zo laat het verleden zien. Koersstijgingen van 10% zijn op goede dagen zomaar mogelijk. Doordat vooral particulieren in Chinese A-aandelen handelen, zijn de Chinese beurzen volatieler dan Westerse beurzen, die door institutionele beleggers worden gedomineerd.”

En de Chinese lockdowns dan? Die zetten een stevige rem op de Chinese groei.

Xiaolin Chen: “Het is China al eerder gelukt om SARS uit de wereld te helpen. Dat is nu lastiger doordat de landen buiten China hebben gekozen met corona te leven. Maar als het straks warmer wordt en meer Chinezen zijn gevaccineerd, dan komt de oplossing rap dichtbij.”

“Onderwijl zegt president Xi dat hij er alleen aan wil doen om de economie vooruit te helpen. De doelstellingen zijn en blijven onder meer een jaarlijkse economische groei van 5,5% groei en 11 miljoen nieuwe banen erbij. Dat is geen loze belofte. Chinese beleidsmakers doen wat ze beloven.”

"Chinese beleidsmakers doen wat ze beloven”

Er komt ook een einde aan de regulatiezucht van Beijing?

Xiaolin Chen: “Ik verwacht geen nieuwe reguleringen. De Chinese regering wil de Chinese geenszins de nek omdraaien. Veel van de nieuwe regels, die vooral bedoeld zijn om meer concurrentie mogelijk te maken, zijn in het Westen al geruime tijd gemeengoed. Dit jaar zal vooral worden gebuikt om de regels te implementeren. Aan Chinese bedrijven is inmiddels duidelijk verteld hoe dat werkt.”

Waar liggen volgens u nu in China de beste beleggingskansen?

Xiaolin Chen: “In A-shares in het algemeen en in de hele internetsector in het bijzonder. Zodra de koersen stabiliseren en beleidsbeloftes gestand worden gehouden, keren beleggers weer terug. Daar ben ik van overtuigd.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie