Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

“Het Chinese langetermijnverhaal is niet veranderd”

De zwakke gang van zaken op de Chinese beurzen verhult volgens Xiaolin Chen, hoofd Internationaal van KraneShares, dat de vele Chinese groeitrends onverminderd aanhouden. “China telt 1,4 miljard mensen en deze mensen worden steeds rijker.” Een interview.

Chinese aandelen bewegen sinds begin vorig jaar vooral naar beneden. Wat verklaart deze daling na het voorspoedige coronajaar 2020?

Xiaolin Chen: “Daar zijn heel veel redenen voor aan te voeren. De belangrijkste is toch strengere regulatie. Niet dat deze nieuwe regels, waar vooral Chinese techbedrijven mee te maken hebben, heel opzienbarend zijn. Het zijn dezelfde regels die wij hier in Europa al langer kennen. Je zou kunnen zeggen dat China met een noodzakelijke inhaalslag bezig is. Neem de populaire app WeChat van Tencent, waarmee ook betaald kan worden. Die wordt dagelijks gebruikt door 1,1 miljard Chinese burgers. Logisch dat de Chinese regering deze app vanuit concurrentieoverwegingen strenger reguleert.

Xiaolin Chen

Xiaolin Chen van KraneShares

Maar ook vanuit Amerikaanse toezichthouders is er druk op Chinese bedrijven met een notering in New York. De VS eist van deze Chinese bedrijven een betere verslaglegging, meer transparantie. Dat is een probleem, want veel van de Chinese bedrijven zijn deels in staatshanden. De Chinese staat zit niet te wachten op Amerikaanse inspecties. Dat botst met Chinese wetten. Maar China werkt inmiddels wel mee. Het heeft bedrijven opgeroepen meer openheid van zaken te geven. Inmiddels hebben veel van deze bedrijven alternatieve noteringen elders, zoals in Hongkong. Dat zal de negatieve impact van een mogelijke Amerikaanse delisting beperkt houden.

Extra regulatie heeft inmiddels geleid tot lagere winsten, maar Chinese bedrijfsfundamentals zijn niet de reden dat veel Chinese aandelen zo hard zijn gedaald. De correctie is vooral macro-gedreven.”

Waarom zouden beleggers desondanks in China belegd moeten zijn?

Xiaolin Chen: “Veel van de extra regulering is inmiddels ingeprijsd. Chinese internetaandelen zijn met een P/E van 19 inmiddels 40% goedkoper dan Amerikaanse internetaandelen. De Chinese waarderingen lagen in de afgelopen negen jaar niet eerder zo laag. Onderwijl is het Chinese langetermijnverhaal niet veranderd.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

China heeft inmiddels de grootste middenklasse van de wereld. De middenklasse is de grote motor achter consumentenbestedingen. Deze motor maakt steeds meer toeren. Elk jaar trekken 20 miljoen mensen naar de stad. De Chinese regering heeft zich ten doel gesteld elk jaar 11 miljoen nieuwe banen te scheppen. Chinese burgers beschikken over grote spaartegoeden. Door de coronacrisis zijn met name de online-diensten enorm gestegen. Wie in China en product besteld, krijgt dat tot de voordeur geleverd. Verzending is altijd gratis.”

Wat zijn de belangrijkste groeitrends waar de beleggers van KraneShares zich op richten?

Xiaolin Chen: “China telt 1,4 miljard mensen en deze mensen worden steeds rijker. Dat is onze belangrijkste beleggingsfocus. De toename van Chinese consumentenbestedingen staat op één. Daarnaast is China sterk aan het moderniseren. In digitale betalingen bijvoorbeeld loopt China jaren voorop. Dan is er de vergrijzing. De hervorming van het Chinese gezondheidssysteem is ook een belangrijke groeitrend.

Nog een andere trend? China wil CO2-neutraal worden. Dat betekent onder meer dat elke auto op de Chinese wegen straks elektrisch aangedreven zal zijn. China beschikt inmiddels over de techniek om zijn eigen elektrische auto’s (EV’s) te produceren. China is nu al de grootste EV-markt ter wereld.

Maar terwijl China de tweede aandelenmarkt ter wereld is, vormen Chinese A-shares slechts 4% van de opkomende marktenindex. Voor internationale beleggers blijft het lastig om in Shanghai en Shenzhen te handelen. Dat zal veranderen en tot meer aandacht voor Chinese A-shares leiden.

Tenslotte wil China op chipgebied voor 100% op eigen benen staan. Dat heeft deels te maken met nationale veiligheid. Liever dan Amerikaanse chips stopt China chips van eigen makelij in zijn defensiematerieel. De groei van de Chinese chipindustrie is indrukwekkend.”

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de Chinese economie?

Xiaolin Chen: “Weinig. De handel van China met Rusland is beperkt. Rusland heeft China harder nodig dan andersom. Bovenaan de agenda van de Chinese communistische partij staat de zorg voor voldoende voedsel. Dat verklaart waarom China slechts 4% van zijn voedsel uit het buitenland betrekt.

De gestegen energieprijzen laten zich natuurlijk ook in China ook voelen. Het is iets waar vooral de Chinese staat last van heeft, want door alle subsidies merkt de Chinese burger weinig tot niets van de sterk gestegen energieprijzen. Nee, de impact van de oorlog in Oekraïne wordt meer in Europa gevoeld.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Terwijl in het Westen de coronapandemie als beëindigd wordt beschouwd, zijn delen van China opnieuw op slot. Het zero-covid-beleid heeft tot nieuwe lockdowns geleid, dus ook tot nieuwe productiebeperkingen. Zou Beijing zijn coronabeleid moeten herzien?

Xiaolin Chen: “Ik denk van wel. Hoewel het strenge beleid in het verleden heeft gewerkt – denk aan de beteugeling van de SARS-uitbraak en de eerste fase van de coronapandemie - is het niet eeuwig vol te houden. Ook China zal meer moeten ontspannen. Dan moet wel de vaccinatiegraad omhoog. Vooral ouderen zijn weinig gevaccineerd. Ik verwacht dat er deze zomer of vlak daarna een einde komt aan het zero-covid-beleid. Tot dan zullen vooral de Chinese onlinebedrijven goede zaken doen.”

China is nu nog een opkomende markt. Wanneer is China volwassen?

Xiaolin Chen: “Dat weet ik niet. Wel geldt China binnen de 27 opkomende markten als een van de meest volwassen markten. Dat China zo sterk reguleert, heeft deels te maken met de wens een volwassen markt te worden. Voordat het zover is, zal onder meer de toegankelijkheid van de Chinese beurzen voor internationale beleggers moeten verbeteren.”

Wat zou dat voor beleggers betekenen als China promoveert van opkomend tot volwassen?

Xiaolin Chen: “Dat 39% van de opkomende markten index een nieuwe bestemming krijgt. Ik verwacht dat China een beleggingscategorie op zichzelf wordt. De promotie naar de volwassen markten zal leiden tot extra internationaal kapitaal dat zijn weg naar China zal vinden.”

Ten slotte, wat kan een herstel van de Chinese aandelenmarkten veroorzaken?

Xiaolin Chen: “Duidelijkheid van beleid, regulatie en politiek. Beijing is niet blij is met de huidige marktvolatiliteit. Tegelijkertijd zal China meer moeten stimuleren om aan de jaarlijkse doelstelling van 5% economische groei te voldoen. Die beoogde groei ligt 1% hoger dan de markt verwacht.

De centrale bank van China verkrapt niet

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Daarnaast wil president Xi in november worden gekozen voor een derde termijn. De geschiedenis leert dat Chinese aandelen het in de maanden voor de leiderschapsverkiezingen meestal goed doen.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen