Column

Stop green washing!

Detlef Glow roept de Europese beleggingsindustrie op te stoppen met green washing. De kans op ontmaskering is steeds groter en dat geldt ook voor de schade die misleidende communicatie over duurzaam beleggen aanricht.

Duurzaam beleggen is een hot topic. Daarom kunnen we ook in 2020 de nodige publicaties verwachten waarin vermogensbeheerders vertellen dat zij duurzame beleggingscriteria nog meer in hun beleggingsprocessen zullen integreren.

Een deel van deze initiatieven is zinvol, omdat het beleggingsproces daadwerkelijk wordt aangepast. Andere initiatieven klinken vooral mooi, maar leiden niet tot veranderingen.

Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk als een fondshuis trots verklaart dat ESG-criteria in alle fondsen en strategieën zijn geïntegreerd, maar een van de sterbeleggers vervolgens beweert dat ESG-criteria geen rol spelen bij de beleggingskeuzes die hij of zij maakt. 

Ernstige schade

Omdat beleggers scherper letten op de ESG-strategie van fondshuizen en deze ook transparanter opereren, is de kans op ontdekking van greenwashing steeds groter. De gevolgen hiervan zijn groot. Beleggers die voor de gek zijn gehouden, halen hun geld weg.

De vermogensbeheerder verliest niet alleen geld, maar lijdt ook forse reputatieschade. Deze reputatieschade blijft niet beperkt tot een bedrijf. De hele sector wordt ermee besmeurd.

Vooral fondshuizen die leunen op actief beheer moeten oppassen. Green washing is voor veel beleggers nu al een extra reden om voor duurzame ETF's te kiezen. Die zijn niet alleen goedkoper, maar kennen duidelijke regels voor het gebruik van ESG-criteria.

Ander puntje waar actieve beleggers voor moeten oppassen: Elk schandaal op basis van misleidende communicatie kan aanleiding zijn om de spelregels aan te scherpen. Ik denk niet dat de beleggingsindustrie op nog meer regels zit te wachten.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's