Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Tot ziens dollar, hallo goud

Centrale banken wereldwijd hebben vorig jaar ruim 651 ton goud gekocht. Belangrijkste reden is de groeiende impopulariteit van de dollar. Omdat Edin Mujagic erop rekent dat deze trend aanhoudt, kan de goudprijs volgens hem flink oplopen.

Tot 1971 was de Amerikaanse dollar gekoppeld aan goud en andere landen konden hun valuta vastketenen aan de dollar, en dus indirect ook aan goud.

In de zomer van dat jaar, knipte Washington de koppeling tussen dollar en goud door. Sindsdien kunnen de valutakoersen vrij bewegen. Niet goud, maar de dollar werd vervolgens de hoeksteen van de wereldeconomie, vooral omdat de internationale handel in dollars werd afgerekend.

Voor centrale banken betekende dit dat het beter was dat ze meer dollars in hun kluizen hielden dan goud. Dollars waren bruikbaar én leverden ook nog wat op. 

Vooral goudkopers

De afgelopen jaren lopen de spanningen tussen de VS en Rusland maar zeker ook China op. Beide landen voelen zich sterk genoeg om zich nadrukkelijker te profileren op de wereldmarkt. Tegelijkertijd zien ze de VS zwakker worden, bijvoorbeeld vanwege de torenhoge Amerikaanse staatsschuld van 22 biljoen dollar (dat is een getal met 12 nullen). 

Een van de gebieden waar de hernieuwde kracht van Rusland en China zichtbaar is, is de goudmarkt. De centrale banken van Rusland en China, maar van ook veel andere landen, melden zich als koper op goudmarkt. Dat centrale bankiers op die markt opereren is niet ongewoon.

Wat wél ongewoon is, is dat ze nu ook als koper optreden. In het verleden waren deze landen vooral goudverkopers. Uit de cijfers van het World Gold Council blijkt dat alle centrale banken samen vorig jaar 651,5 ton goud hebben gekocht.

100 ton per jaar

Dat is een stijging van 74% ten opzichte van het jaar ervoor. 2018 is daarmee ook het recordjaar qua goudaankopen door centrale banken. De centrale bank van China kocht in de afgelopen jaren totaal zo’n 100 ton goud per jaar.

Veel, maar niet zo veel als Rusland. De Russische centrale bank was zo’n grote koper dat het land inmiddels meer goud heeft dan China. Ook Turkije ruilde massaal zijn dollars in voor goud.

Het is geen toeval dat de overeenkomst tussen Turkije, Rusland en China onenigheid met de VS is. Zoals gezegd, vooral China lijkt structureel bezig te zijn met pogingen de Amerikaanse dominantie in de wereld te doorbreken en zelf die rol over te nemen.

Oplopende spanningen

Initiatieven in China zoals Belt and Road laten dat duidelijk zien. Als de spanningen tussen de twee giganten zodanig oplopen dat hun militaire schepen op meters afstand langs elkaar varen en een oorlog in de toekomst niet uit te sluiten is, dan is het niet logisch als China het leeuwendeel van zijn valutareserves aanhoudt in dollars, de munt van de vijand. Zo kunnen de Amerikaanse staatsobligaties die China heeft aangekocht bij oorlog bevroren worden.

Goudstaven in de kluis hebben, ligt dan meer voor de hand, net als afspraken maken met andere landen om de onderlinge handel niet in dollar af te reken maar bijvoorbeeld de Chinese yuan.

Goud wordt duurder

Dat op zijn beurt zorgt ervoor dat steeds meer landen de noodzaak niet inzien om nog langer grote voorraden dollars aan te houden. Goud of Chinese valuta ligt dan steeds meer voor de hand.

Goudprijs gaat lekker sinds oktober

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Omdat het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verder afkalft, verwacht ik dat centrale banken van China, Rusland en Turkije, en meer landen, de komende jaren hun dollars blijven omruilen voor goud.

Aangezien centrale banken doorgaans kopers met diepe zakken zijn, zou het mij niet verbazen als dat een sterk opwaartse effect oplevert voor de goudprijs.

Lees ook: Het regent positieve goudadviezen


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?