De grafiek van Blokland: Politieke discount Waarom hebben Amerikaanse aandelen het beter gedaan dan Europese aandelen? Nou, Europese beleggers hanteren een politieke discount, aldus Jeroen Blokland. 21 juni 2018 10:00 • Door Jeroen Blokland De grafiek hieronder laat zien dat Amerikaanse aandelen het sinds het dieptepunt, kort na het uitbreken van de financiële crisis veel beter hebben gedaan dan Europese aandelen. De vraag dringt zich op waar dit grote verschil vandaan komt. Een van de inmiddels bekende redenen is technologie. In de afgelopen jaren hebben bedrijven als Apple, Amazon, Facebook en Netflix een enorme groei meegemaakt met navenante rendement op hun aandelen tot gevolg. In de MSCI USA Index is het gewicht van technologie-aandelen opgelopen tot 26%. Daar staat een schamel 5%-gewicht van technologie in de MSCI Europe Index tegenover. Een tweede argument is wat minder florissant voor Amerikaanse aandelen. Die zijn namelijk een stuk duurder geworden dan hun Europese collega’s in de voorbije jaren. Dat geldt zowel in absolute als in relatieve zin. Beleggers zijn meer bereid te betalen voor Amerikaanse bedrijven dan voor Europese bedrijven. Politieke discount Europa Als derde noem ik een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is politiek risico. Dat klinkt misschien logisch, hier in het brave, veilige Europa, maar op politiek gebied is er niet altijd sprake van stabiliteit. Sinds de financiële crisis kan ik een waslijst aan politieke events noemen die beleggers de stuipen of het lijf hebben gejaagd. Zo was er de schuldencrisis in de periferie (2010-2012) die uitmondde in de crisis rondom de schuldenberg van Griekenland. Meer recentelijk hadden we natuurlijk Brexit, maar ook Marine Le Pen die de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen haalde en het Catalaanse onafhankelijksreferendum. Daar komt nu dus de nieuwe regering van Italië bij. Wat ik met deze lijst alleen maar wil zeggen is dat je het beleggers niet echt kwalijk kunt nemen dat ze iets van een politieke discount op Europese aandelen toepassen. Toch? Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.