Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstrateeg bij IRIS, het onafhankelijke onderzoeksinstituut van Robeco en Rabobank. Voor zijn indiensttreding bij Robeco werkte Jeroen als vermogensbeheerder en strateeg bij Interpolis. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een VBA diploma en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute.

Column

De grafiek van Blokland: Politieke discount

Waarom hebben Amerikaanse aandelen het beter gedaan dan Europese aandelen? Nou, Europese beleggers hanteren een politieke discount, aldus Jeroen Blokland.

De grafiek hieronder laat zien dat Amerikaanse aandelen het sinds het dieptepunt, kort na het uitbreken van de financiële crisis veel beter hebben gedaan dan Europese aandelen. De vraag dringt zich op waar dit grote verschil vandaan komt. Een van de inmiddels bekende redenen is technologie.

In de afgelopen jaren hebben bedrijven als Apple, Amazon, Facebook en Netflix een enorme groei meegemaakt met navenante rendement op hun aandelen tot gevolg. In de MSCI USA Index is het gewicht van technologie-aandelen opgelopen tot 26%. Daar staat een schamel 5%-gewicht van technologie in de MSCI Europe Index tegenover. Een tweede argument is wat minder florissant voor Amerikaanse aandelen.

Die zijn namelijk een stuk duurder geworden dan hun Europese collega’s in de voorbije jaren. Dat geldt zowel in absolute als in relatieve zin. Beleggers zijn meer bereid te betalen voor Amerikaanse bedrijven dan voor Europese bedrijven.

Politieke discount Europa

Als derde noem ik een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is politiek risico. Dat klinkt misschien logisch, hier in het brave, veilige Europa, maar op politiek gebied is er niet altijd sprake van stabiliteit. Sinds de financiële crisis kan ik een waslijst aan politieke events noemen die beleggers de stuipen of het lijf hebben gejaagd.

Zo was er de schuldencrisis in de periferie (2010-2012) die uitmondde in de crisis rondom de schuldenberg van Griekenland. Meer recentelijk hadden we natuurlijk Brexit, maar ook Marine Le Pen die de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen haalde en het Catalaanse onafhankelijksreferendum.

Daar komt nu dus de nieuwe regering van Italië bij. Wat ik met deze lijst alleen maar wil zeggen is dat je het beleggers niet echt kwalijk kunt nemen dat ze iets van een politieke discount op Europese aandelen toepassen. Toch?

 

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Assetallocatie