"ECB heeft eindrente nog niet bereikt" De ECB zal de rente morgen ongewijzigd laten, zodat er tijd is om de impact van de recente renteverhogingen te beoordelen. Maar deze pauze is geenszins een voorbode voor het toekomstig beleid, schrijft Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI. "Wij denken dat de langetermijnrente in de eurozone zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt." 25 oktober 2023 09:00 • Door Gastauteur IEXProfs "De ECB heeft de rente sinds juli 2022 bij elke vergadering verhoogd. We verwachten dat de centrale bank tijdens de komende vergadering een pauze zal inlassen en de rente ongewijzigd zal laten. Recente macro-economische cijfers en de verhoogde geopolitieke spanningen versterken de argumenten voor een pauze. De inflatie daalde in de eurozone van 5,2% in augustus naar 4,3% in september op jaarbasis en de groei in de eurozone vertraagt. Inflatie nog niet verslagen Maar de ECB kan de inflatie nog niet de baas. Dat benadrukte voorzitter Christine Lagarde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF in Marrakesh. De onderliggende inflatie is met 4,5% op jaarbasis in september nog steeds hoog, vooral doordat de loon-prijsspiraal nog niet onder controle is. Bovendien wakkert de crisis in het Midden-Oosten het risico op een aanbodschok gekoppeld aan een stijging van de olieprijzen weer aan. De meest recente inflatieprognose van de ECB voorspelde een olieprijs van $82,7 in 2024 en $77,9 in 2025. Deze aannames lijken nu erg bescheiden. Markt onderschat verdere renteverhogingen Wij verwachten dat de centrale bank van de eurozone donderdag een neutrale houding zal aannemen en zal benadrukken dat ze zich meer dan ooit zal laten leiden door macro-economische gegevens en de bijbehorende risico's. Maar volgens ons heeft de ECB haar eindrente nog niet bereikt. Hoewel haar enige mandaat prijsstabiliteit is, mag het verhoogde risico op een recessie geen rem zetten op verdere renteverhogingen. Daarom denken we dat de langetermijnrente in de eurozone nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. We denken ook dat de markten het potentieel voor verdere renteverhogingen blijven onderschatten. Ze hebben het risico op verdere verhogingen nog niet ingeprijsd en elke bijstelling van de verwachtingen zal de volatiliteit in obligaties aanwakkeren." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.