'Kans op valutaoorlog wordt groter'

Volgens Merrill Lynch Wealth Management is een kans op een wereldwijde valutaoorlog groter geworden

Volgens Merrill Lynch Wealth Management is een kans op een wereldwijde valutaoorlog groter geworden nu de Japanse regering en centrale bank de geldkraan openzetten en na twintig jaar deflatie nu écht richting een inflatie van 2% wiel. Vorige week in Parijs hield Edouard Carmignac, voorman van de gelijknamige Franse vermogensbeheerder, zijn publiek ook al het scenario van een wereldwijde valutaoorlog voor.

Korea en Taiwan voelen als exportconcurrenten nu al de pijn van de zwakkere yen, maar ook Europa blijft niet buiten schot. Tijdens het World Economic Forum in Davos waarschuwde George Soros, de levende hedgefundlegende, er ook al voor dat Europa zich in een hoek heeft laten drijven door als enige centrale bank van enige betekenis te kiezen voor een conservatieve aanpak.

Net als Carmignac concludeert Merril Lynch Wealth management bij monde van Johannes Jooste, Chief Market Strategist, dat de grootste risico’s van tafel zijn. Althans, zo vat Jooste de reacties in Davos samen van alle politieke en economische leiders. De groei van de wereldeconomie blijft, zoals het IMF het vorige week verwoordde, ‘below trend’, maar de aansterkende indicatoren vanuit de echte economie in de VS en een aantal Aziatische landen geeft de burger moed.

Daar was het wachten op, natuurlijk, dat de vele stimuli in de echte economie zouden gaan doorwerken. Nu dat voorzichtig gebeurt, zullen de centrale banken nauwlettend toekijken, maar het moment om zich terug te trekken en te kijken of de patiënt ook losgekoppeld van het infuus op eigen benen kan staan is nog ver weg. Want de val in de afgrond ontwijken is nog net iets anders dan duurzame groei laten zien.
De Japanse interventie op de valutamarkten is voorlopig met name in Duitsland slecht gevallen.

Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, beet al meteen van zich af. Het valutawapen mag niet ingezet worden om economische groei te stimuleren, simpelweg omdat de ene valuta niet kan devalueren zonder dat een andere apprecieert. De hete aardappel doorgeven, dat lost uiteindelijk weinig op. De G20 gaat zich medio februari over het valutaprobleem buigen. Op de korte termijn zal het niet tot een valutaoorlog komen, denkt Jooste, maar Japan heeft wel de loopgraven betrokken. Met name voor beleggers in opkomende markten – vooral staatspapier in lokale valuta – kan dat een belangrijke rol spelen. De eerst schermutselingen vinden plaats, beleggers doen er goed aan die ontwikkelingen nauwgezet te volgen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus