Schuldproblemen houden jaren aan

Het proces om van alle schulden af te komen, houdt nog jarenlang aan, precies zoals de geschiedenis suggereert.

Het pijnlijke proces om van alle schulden af te komen, houdt nog jarenlang aan. Volgens een rapport van het McKinsey Global Institute is dat ook precies zoals de geschiedenis suggereert. Twee jaar geleden bestudeerde McKinsey 32 voorbeelden van deleveraging volgend op financiële crises na 1930. Het kostte het gemiddelde land zes tot zeven jaar om het schuldratio (privaat en publiek) 25% omlaag te brengen.

De wereldeconomie heeft weinig vooruitgang geboekt. In zeven van de grootste economieën is de totale schuld sinds de crisis toegenomen. Grotendeels komt dat door leningen van de overheid, die tijdens en na de crash stimuleringsmaatregelen invoerden. In Groot-Brittannië is de totale schuld nu 507% van het bbp. Alleen in de VS, Zuid-Korea en Australië is de totale schuld gedaald.

In de VS is de schuld van de financiële sector gedaald tot een niveau vergelijkbaar met 2000, voordat de kredietzeepbel begon te groeien. De schuld van huishoudens is omlaag gegaan naar 87% van het bbp, en is ten opzichte van het besteedbaar inkomen met 15% gedaald. In het huidige tempo zullen de schulden van huishoudens zich in twee jaar op een duurzaam niveau bevinden. 

Het beeld in Groot-Brittannië is wat minder rooskleurig, aangezien de overheid flink meer is gaan lenen en financiële bedrijven (buiten banken) ook meer schuld hebben uitgegeven. De schulden van huishoudens zijn slechts licht gedaald ten opzichte van het bbp, en zijn in absolute aantallen gestegen.

Volgens McKinsey zijn de Britse banken daarnaast erg tolerant geweest richting wanbetalers. Tot 12% van de hypotheken bevindt zich volgens de Bank of England in een traject van forbearance. In de VS vormen defaults daarentegen twee derde van de schuldreductie van huishoudens. 

“In het huidige tempo van schuldvermindering, berekenen we dat de verhouding tussen de Britse schuld van huishoudens en het besteedbaar inkomen een decennium lang niet zal dalen tot het niveau van voor de zeepbel,” aldus het rapport. McKinsey voorspelt jaren van deleveraging voor de meeste ontwikkelde economieën, waarin de schuldlast de groei en aandelenmarkten zal blijven hinderen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus