Kooplust bereikt dieptepunt

De uitgavenplannen van consumenten staan op het laagste pitje sinds eind vorig jaar.

Consumenten denken weer minder uit te gaan geven, waardoor de uitgavenplannen van consumenten op het laagste pitje staan sinds eind vorig jaar. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 59.200 ondervraagden per dag. ING verwacht een gemiddelde inflatie van 3% in de tweede helft van het jaar, ten opzichte van 2,1% in de eerste helft. Daardoor hebben mensen minder te besteden.

Zes op de tien (63%) ondervraagden noemt prijsstijgingen als het belangrijkste economische probleem van dit moment, belangrijker dan werkloosheid, personeelstekorten en, uiteraard, dalende prijzen. Vooral hogere energietarieven stuwen de inflatie omhoog. Onder invloed van de prijsstijgingen en de Europese schuldencrisis is het vertrouwen in de economie gedaald tot het laagste niveau in ruim een jaar.

Toch verwacht ING dat de consumptie dit en volgend jaar stijgt. Die groei komt voor een belangrijk deel van een kleine groep, namelijk de mensen die – aangespoord door de lagere overdrachtsbelasting – een huis kopen. Zij zullen vaker grote aankopen doen, bijvoorbeeld voor woninginrichting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen