Zweedse indexknuffelaar aangeklaagd

Het op een na grootste fondshuis van Zweden moet zich verantwoorden voor de rechter vanwege closet tracking.

Het worden slapeloze nachten voor fondsmanagers die te dicht bij de index blijven met hun portefeuille, schrijft Financial Times. Beleggers en toezichthouders pakken de zogeheten indexknuffelaars namelijk steeds vaker aan.

Afgelopen week werd er een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen het op een na grootste fondshuis van Zweden, Swedbank Robur. De aantijging is dat Robur closet trackers had verkocht aan beleggers. Closet trackers zijn fondsen die een hoge fee voor actief beheer rekenen, maar ondertussen nauwelijks tot niet van de index afwijken. Meer dan 2500 beleggers hebben zich aangemeld voor de aanklacht die is geïnitieerd door de Zweedse Aandeelhoudersvereniging.

Moeilijke zaak
Carl Rosen, de voorzitter van de belangenclub, zegt dat het nog moeilijk kan worden om de rechtszaak te winnen. "The industry will use a myriad of lawyers to fight our position,” zegt hij tegen FT. Daar is David Pitt-Watson, executive fellow bij London Business School, het mee eens. Hij wijst er op dat Robur waarschijnlijk gaat zeggen dat de portefeuille binnen het risicoprofiel van de klanten paste. Daarnaast is het niet gek dat actieve managers soms voor een jaar dichtbij de index blijven, als zij daarna afwisselen. 

De aandeelhoudersvereniging van Rosen is er wel van overtuigd dat dit soort acties ervoor zorgt dat de industrie gaat veranderen. Vorig jaar ontwikkelde de Zweedse VEB nog een tool waarmee retail beleggers kunnen checken of zij te maken hebben met een index hugger

Slecht voor de industrie
Actieve fondsmanagers zijn ook niet blij met de schijnactieve managers, omdat deze de industrie een slecht imago verzorgen. Daarnaast beinvloeden indexknuffelaars de performance van de echt actieve fondsmanagers op een negatieve manier. Hoe meer beleggers in een panklare index stappen, hoe slechter de afwijkende managers immers zullen presteren. 

In buurland Denemarken deed de toezichthouder onderzoek naar index huggers en kwam in september tot de conclusie dat bijna een derde van de 188 binnenlandse aandelenfondsen als zodanig kunnen worden gekwalificeerd. De Europese toezichthouder zegt dat het nog bezig is om deze kwestie op Europees niveau te onderzoeken. Uiteindelijk zullen ook juridische maatregelen worden genomen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus