Oktober kan flink moeilijk worden

De markt staat een aantal belangrijke tests te wachten. Alle ogen zijn gericht op de VS.

Oktober kon wel eens een bloederige maand worden, voorspelt de Wall Street Journal. De markt staat vier flinke tests te wachten: de schuldencrisis in Washington, de werkgelegenheidscijfers voor september, de winstcijfers voor het derde kwartaal en de volgende beleidsvergadering van de Fed.

“Alle vier kunnen ze beleggingen ontwrichten en sommige kunnen zelfs de markt onderuit halen,” schrijft het Moneybeat-blog. Vermogensbeheerders hopen dat het allemaal wel meevalt en dat aandelen dit jaar hoger eindigen, maar er zijn geen garanties. Veel mensen stellen hun beslissingen uit. Sommigen zetten in op een duikvlucht in oktober, optimisten kunnen dat weer als koopkans gebruiken.

“Het zou me niets verbazen als de headlines de komende drie weken zo dramatisch zijn dat je een selloff krijgt,” zegt Jason Trennert van Strategas Research Partners. Hij spoort zijn klanten aan te kopen als aandelen inderdaad naar beneden gaan.

Duikvlucht
De Republikeinen dreigen het schuldplafond niet te verhogen. Als dat inderdaad (niet) gebeurt, kunnen medio oktober de rekeningen niet meer betaald worden. En als de VS een default kent, kunnen de financiële markten wel eens een duikvlucht nemen. 

Vanwege de enorme consequenties verwachten de meeste mensen een compromis. Desondanks kan dat nog altijd leiden tot een downgrade. Een ‘government shutdown’ brengt geen groot risico met zich mee; in het verleden had dit weinig invloed op de financiële markten.

De winsten zijn laag en veel beleggers vrezen dat de resultaten voor het derde kwartaal tegen zullen vallen. Dat zal zorgen creëren over de reactie van aandelen op het uiteindelijke tapering. Tot op heden werd veel van de winstgroei veroorzaakt door kostenbesparingen. Nu bedrijven langzaamaan weer mensen gaan aannemen en de salarissen stijgen, zal de toekomstige winst weer afhangen van de verkopen.

Timing
Vrijdag volgen de werkgelegenheidscijfers en veel banen zijn er nog niet bijgekomen. De werkloosheid daalde, maar dat komt vooral doordat mensen de banenjacht hebben opgegeven. De zwakte binnen de banenmarkt was een belangrijke reden voor de Fed om de tapering uit te stellen. De nieuwe cijfers zullen de volgende vergadering, eind oktober, beïnvloeden.

Wat de uitkomst van die vergadering zal zijn is moeilijk te voorspellen. Naast de werkgelegenheid speelt volgens Bernanke ook het hele schuldenverhaal mee. Beleggers zien de geldkraan niet graag dichtgaan, maar de onduidelijkheid over de timing maakt het nog moeilijker te beleggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen