Weinig te doen op de markt

Wat de markten betreft voelt de doorgewinterde Stan Druckenmiller zich als verloren. Hij wacht op wat de Fed gaat doen.

Stanley Druckenmiller, een legendarische maar mediaschuwe hedgefondsmanager, laat van zich horen. De man is oprichter van Duquesne Capital en voormalig fondsbeheerder van het Quantum Fonds. Hij liet zich interviewen door Bloomberg TV, en wat de markten betreft voelt de hedgefondsbeheerder zich als verloren. En als hij zich verloren voelt, speelt hij niet.

Daar kan echter gauw genoeg verandering in komen: Druckenmiller voorziet namelijk een flink vervolg op de neergang die al binnen de obligatiemarkt en opkomende markten plaatsvond, wanneer de Fed nieuwe stappen aankondigt. Echt grote posities houdt bij momenteel niet aan vanwege de onzekerheid rond de centrale bank. Een beetje long in Japanse aandelen, beetje short in yen, maar niks van naam. Volgens hem bevindt de markt zich momenteel echter op een top. Mogelijkheden in het vooruitzicht, dus.

Druckenmiller zit te wachten tot de puzzelstukken op hun plek gaan vallen; op wat Ben Bernanke en de Fed gaan doen. Hij vindt het naïef om te denken dat het er niet toe doet wie de stoel van Bernanke krijgt toegewezen. Dat wordt een zeer belangrijke benoeming. Juist dat wachten en niet weten waar je aan toe bent maakt de hedgefondsmanager een beetje gek. 

The big deal
Mocht de Fed het opkoopprogramma volledig afbouwen, is dat een big deal voor de financiële markten. Hoe kan iemand denken dat een dergelijke exit niets met de prijzen zal doen, vraagt Druckenmiller zich af. De uitverkoop van obligaties en opkomende markten is daar al een voorteken van.

Jeffrey Gundlach (Doubleline Capital) denkt dat de Fed een kapitale fout maakt als het de afbouw van zijn opkoopprogramma voortzet zonder het aan te passen aan de marktomstandigheden. Maar het maakt Druckenmiller werkelijk niet uit of het nu met 10 of 15 miljard dollar per maand wordt teruggeschroefd. De 'big deal' is als bekend wordt dat de Fed het stimuleringsprogramma volledig stopt over negen of twaalf maanden. Het opkoopprogramma heeft de prijzen van alles assets gesubsidieerd en stopzetting stuurt de markten omlaag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus