Nieuws

Grantham: meer matige jaren volgen

De wereldwijde economie staat er niet goed voor. Topstrateeg Jeremy Grantham gaat in een interview in op de problemen.

De wereldwijde economie staat er niet goed voor. Stijgende grondstofprijzen, een vergrijzende bevolking en een vertraagde productiviteitsgroei betekenen matige vooruitzichten. Topstrateeg Jeremy Grantham gaat in een interview met Bloomberg Businessweek in op de problemen.

De wereldwijde groei wordt geremd door de hoge grondstofprijzen, aldus Grantham. Tot 2002 daalde het percentage dat aan hulpbronnen werd uitgegeven tot 9%. Maar sindsdien verdubbelden en verdriedubbelden de prijzen van zo ongeveer alle grondstoffen. Dat verminderde het wereldwijde bbp met zo’n drie punten.

De wereld onderschat de invloed van een verminderende bevolking. Het groeitempo was tijdens de piek in 1971 2,1%, nu 1,2%. Over dertig jaar is er geen groei meer. Daar komt nog eens bij dat mensen minder uren werken en ouder worden.

De productiviteit groeit niet meer zo hard. Voor de ontwikkelende markten ligt dat anders; die zijn nog op stoom. De westerse wereld heeft de grootste verbeteringen in productiviteit al achter de rug. De schuldproblemen zijn volgens Grantham dan weer overdreven. We zouden ons moeten richten op educatie, de kapitaaluitgaven en de kwaliteit van innovatie en technologie.

Beleggers
De Amerikaanse verkiezingen in de nabije toekomst betekenen twee slechte jaren voor beleggers. Opbrengsten volgden altijd pas in het derde en vierde jaar van de presidentiële cyclus. De VS bevinden zich nu dus in het eerste jaar, en dan willen de republikeinen in een toch al kwetsbare economie nog eens flink korten. Daar bovenop komen de Europese problemen en de vertraging in China. Grantham adviseert beleggers dus rustig aan te doen.

Blue chip aandelen doen het in de VS niet zo slecht, en de opkomende markten hebben een goede prijs. Europese aandelen die flink zijn geraakt door de crisis, vooral de zogenoemde waardeaandelen (value stocks), zijn goedkoop maar brengen wel risico met zich mee. Op de lange termijn zijn grondstoffen een goede investering, wanneer ze de zwakke economie goed weergeven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie