Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Defaultratio Europese high yield-obligaties zal stijgen

Het wanbetalingspercentage van Europese high yield-obligaties ligt nu op 1,5% voor de komende 12 maanden en gaat naar 3,9% voor de komende 24 maanden, aldus Tom Southon, hoofd High Yield Research bij Columbia Threadneedle. Sectoren met de grootste risico's? In de vastgoed- en retailmarkt zijn de risico's danig opgelopen.

De nieuwe wereldwijde prognose van Tom Southon van het defaultratio in de high yield-obligatiemarkt ligt maar iets hoger dan de laatste prognose van april. Redenen daarvan zijn vooral het recente faillissement van de retailer Casino en herfinancieringsactiviteiten, vooral van emittenten met een hogere rating.

Daar staat wel tegenover dat het perspectief voor bedrijfsobligaties met een zwakkere rating aanzienlijk is verslechterd door slechtere winstvooruitzichten in veel cyclische sectoren.

Southon ziet het zonnig in voor de auto-, vrijetijdsbesteding-, en basisindustriesector. Voor de autosector wordt een afname van wanbetalingen verwacht en een groot deel van de BB-obligaties in de sector is degelijk met gezonde liquiditeit.

In de sector voor vrijetijdsbesteding hebben sommige emittenten schulden geherfinancierd en vervaldata uitgesteld. Ondanks de afnemende consumentenbestedingen verandert er in deze sector weinig. Hoewel Columbia Threadneedle iets meer defaults in de basisindustriesector verwacht, beperken herfinancieringen bij BB-emittenten en sterke bedrijven met een B-rating de impact.

Oppassen geblazen

Maar voor de vastgoed-, technologie- en detailhandel sector heeft Southon een somberdere prognose. In de vastgoedsector verhoogt Columbia Threadneedle de verwachting van het wanbetalingspercentage scherp doordat de lopende schulden van emittenten nog binnen de prognose hun vervaldatum naderen.

Binnen de sector van technologie, media en telecom heerst een verhoogd risico op faillissement van Tele Columbus, wat de verandering in de mediasector aanjaagt.

Als laatste houdt de vermogensbeheerder een licht verhoogd wanbetalingsrisico in de detailhandel sector aan. Dat geldt vooral voor het non-food-segment.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie