Het grootste gevaar voor de wereldeconomie is? Staatsfondsen en centrale banken maken zich steeds meer zorgen over geopolitieke spanningen. Om oplopende risico's af te dekken, kopen zij goud. Dat blijkt uit de nieuwste Global Sovereign Asset Management Study van Invesco. 23 juli 2024 13:20 • Door IEXProfs Redactie Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Sovereign Asset Management Study die vermogensbeheerder Invesco voor de twaalfde keer heeft laten uitvoeren. Vorig jaar zorgde de hoge inflatie nog voor de meeste kopzorgen onder de grootste beleggers in de wereld. Aan het Invesco-onderzoek deden 140 beleggingsstrategen bij 83 staatsfondsen en 57 centrale banken mee die samen $ 22.000 miljard onder beheer hebben. Geopolitieke spanningen werden door 83% van de respondenten genoemd als groot risico voor de wereldwijde groei. Bij de vorige enquête lag dat percentage nog op 72%. De stijging weerspiegelt de vrees voor handelsconflicten mochten de gevestigde wereldmachten steeds verder uit elkaar komen te staan. “Het voorzichtige optimisme over de wereldwijde economische groei wordt getemperd door de toenemende zorgen over de rivaliteit tussen de wereldmachten”, zegt Rod Ringrow, Hoofd Official Institutions bij Invesco. “Deze spanningen zijn opgelopen en uitslagen van op stapel staande verkiezingen, vooral in de VS, kunnen van grote invloed zijn op de markten. Opkomende landen profiteren van multipolaire wereld Overigens verwacht de meerderheid van de respondenten (54%), vooral in de opkomende markten, dat opkomende markten zullen profiteren van de strategische strijd tussen de VS en China, onder meer door extra investeerders aan te trekken en een belangrijkere rol te spelen op het wereldtoneel. Van de geënquêteerden ziet 67% dat beleggingen in de opkomende markten het hierdoor de komende drie jaar even goed of zelfs beter zullen doen dan die in ontwikkelde markten. De staatsfondsen willen hierop inspringen door direct te investeren in deze landen of een belang te nemen in multinationals die uitbreiden in opkomende landen. Staatsfondsen zijn hierbij wel selectief. De opkomende landen worden zeker niet over één kam geschoren. Binnen de opkomende markten wordt Azië (ex China) als meest aantrekkelijke regio beschouwd en India wordt genoemd als een van de uitblinkers, zeker als het gaat om schuldbeleggingen. Goud blijft populair Ook goud is populair. Dat komt onder meer omdat centrale banken een steeds groter deel van hun reserves aanhouden in goud om de oplopende risico’s af te dekken. “Centrale banken hebben vertrouwen in goud, niet alleen omdat het tastbaar en a-politiek is, maar ook omdat het lastig is om een ander goed alternatief te vinden voor de Amerikaanse dollar”, aldus Ringrow. Meer weten? Lees de resultaten van het onderzoek. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.