Nieuws
Big 7 groter dan alle aandelen uit Frankrijk, Japan, VK en China
De zeven grootste Amerikaanse beursfondsen zijn samen meer waard dan alle Franse, Britse, Chinese en Japanse aandelen uit de MSCI ACWI bij elkaar. Dit en meer leuke feitjes, staan in de Equity Lens van Schroders.
Welke grafiek of tabel toont het best wat er tot nu toe is gebeurd dit jaar op de aandelenmarkten? Voor Schroders is dat vrij simpel: het is de ongekende comeback van Amerikaanse Big Tech en de in vergelijk minuscule beurzen elders in de wereld.
Op 31 juli hadden de zeven grootste Amerikaanse bedrijven gezamenlijk een groter gewicht gekregen in de MSCI ACWI-index dan alle aandelen uit China, Japan, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar.
En dat terwijl die beurzen het ook helemaal niet zo slecht hebben gedaan. De CAC40 stond midden deze week bijvoorbeeld op een winst van 11,7% en de Japanse Topix op een plus van bijna 24%.
De Amerikaanse top-7 bestaat uit Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Tesla, Meta en Nvidia. Apple en Microsoft zijn met beurswaardes van 2,92 biljoen dollar en 2,44 biljoen dollar de grootsten der groten. Apple staat in 2023 op een koerswinst van 38% en Microsoft 32%. Dan gaat het hard als je toch al een zwaargewicht was.
Vergrootglas
Dat is een van meerdere opvallende ontwikkelingen die te lezen zijn in Schroders Equity Lens augustus.
Wist u bijvoorbeeld dat het aantal beursgenoteerde bedrijven in Europa en de VS snel afneemt? Het aantal bedrijven met een notering in Londen is nu 60% lager dan in 1996 (1100 versus 2600).
In Frankfurt is het iets minder heftig met een afname van 40%. Amsterdam heeft ook veel fondsen verloren en wat er bij is gekomen is vaak ook nog van buitenlandse herkomst.
Schroders stelt verder in het rapport dat de rendementsvooruitzichten van aandelen op de lange termijn nog altijd hoger zijn dan met cash. Dat ondanks de hoge korte rente en relatief hoge waarderingen. Maar pas op “het kan een bumpy ride worden”, schrijft de Britse vermogensbeheerder.
Niet alles op Wall Street is duur
Een ander hoofdstuk gaat over waarderingen. De indruk kan ontstaan dat de VS alleen maar dure aandelen heeft, maar dat is niet zo. Schroders laat zien dat Amerikaanse smallcaps goed betaalbaar zijn ten opzichte van hun langetermijngemiddeldes. Dat geldt zowel op basis van koers-winstverhoudingen (de winst zoals die bekend is) als de voorwaartse K/W's (wat analisten voorspellen voor de winst).
Speculeren tegen Amerikaanse aandelen is sowieso link. Uit data van Schroders blijkt dat er sinds 2013 slechts twee jaren zijn geweest (2017 en 2022) dat Amerikaanse aandelen duidelijk slechter presteerden dan de rest.
Alle andere jaren waren ze de beste of bijna de beste. De Britse beurs had in 2022 de twijfelachtige eer de beste te zijn, met een verlies van 4,8%.