Nieuws

Democraten gemiddeld beter voor de beurs

Amerikaanse presidenten van de Democratische partij waren de afgelopen 100 jaar beter voor de beurs dan Republikeinse leiders. Maar dat zegt niks over de toekomst, zegt de Retirement Researcher.

Het moddergooien kan beginnen. Nog ruim een jaar te gaan en dan is het weer zover, de Amerikaanse presidentsverkiezingen staan voor de deur. Wordt het weer Biden of Trump, of treedt er nog een andere bokser in de ring? 

Een ding is zeker, in verkiezingsjaren wordt alles uit de kast getrokken om de ander zwart te maken en de eigen plannen op te hemelen.

Twee presidentskandidaten die elkaar in de haren vliegen. Je zou verwachten dat dit ook sporen achterlaat op de beurs. Wat is beter voor beleggers: een Republikeinse president of een Democraat? Dat is het onderwerp van een blog van de Retirement Researcher.

Sinds 1926

Eerste conclusie: De laatste 100 jaar scoorden Democraten beter dan Republikeinen. Tussen 1926 en 2022 waren er 47 jaar met Republikeinse presidenten en 50 met een Democraat.

Tijdens de regeringsperiodes met Democraten steeg de S&P 500 met gemiddeld 15,2% per jaar en bij de Republikeinen “slechts” 9,3%.

Een groot verschil dus, maar is dat genoeg om als belegger voor een van beide te zijn? De Retirement Researcher betwijfelt het. Toeval lijkt een grote rol te spelen.

Geluksvogel Calvin Coolidge

Zo had de Republikein Calvin Coolidge het geluk te mogen regeren gedurende de Roaring Twenties. Tussen januari 1926 (begin S&P 500) en februari 1929 kwam het rendement voor de grootste Amerikaanse bedrijven uit op gemiddeld 30,57% per jaar!

Coolidge wordt op grote afstand gevolgd door een andere Republikein Gerald Ford (1974-1976, +18,44% per jaar) en de Democraat Bill Clinton (1993-2000, +17,2% mede door de dotcom-hype).

Pechvogel Herbert Hoover

De meest ongelukkige president, vanuit de beurs bezien, was de Republikein Herbert Hoover die na Coolidge, onder daar zelf schuld aan te hebben, in de grote depressie terechtkwam (1929-1933, -27,19% per jaar).

Hoover haalde de gemiddelde resultaten van de Republikeinen onderuit, net als later Richard Nixon zou doen tijdens de Vietnamoorlog en de eerste oliecrisis.

Er komt met andere woorden een flinke portie geluk bij kijken. De wereldpolitiek en -economie bepalen voor een groot deel de richting op de beurs.

Congres

Hetzelfde geldt voor het Congres, ook in het parlement speelt de politieke kleur een onderschikte rol voor de beurs. Er is alleen een significant verschil te zien als de president en de meerderheid in het Congres van dezelfde of verschillende partijen zijn.

Een Amerikaanse president met een Democratisch Congres voorspelde in het verleden weinig goeds voor de beurs (een plus van maar 7,33%).

Een Democratische president en een Republikeins Congres leverde daarentegen de beste resultaten op (15,94%). Een unified government van een van beide partijen leverde vergelijkbare scores op tussen 14 en 15%.

Het zijn allemaal interessante data, maar wat kan een belegger ermee? De Retirement Researcher vindt het zelf amper bruikbaar, zeker in het jaar voor de verkiezing. Het is immers onbekend wie er gaat winnen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen