Nieuws

Zwitsers kopen; trage groei India

De groei van Zwitserland over het eerste kwartaal is een positieve verrassing, negatieve verrassing was India.

In de wereldeconomie kwamen twee landen met verrassingen, zowel positief als negatief. Positieve verrassing is het groeicijfer van Zwitserland over het eerste kwartaal. Voor een negatieve verrassing zorgde India, waar de groei terugviel tot de laagste stand in negen jaar, schrijft Bloomberg.

De Zwitserse economie heeft baat bij het plafond dat is ingesteld voor de nationale munt. Daarmee wil Zwitserland de economie en de export beschermen en het werpt blijkbaar vruchten af. In  het eerste kwartaal groeide de economie vooral door stijgende consumentenbestedingen. De meeste economen hadden een stagnatie van de groei voorspeld.

Volgens Thomas Jordan, de president van de centrale bank in Zwitserland, is 2012 een moeilijk jaar. Het plafond voor de frank ten opzichte van de euro blijft voorlopig gehandhaafd. Volgens Jordan is de frank sterk overgewaardeerd. Mogelijk dat de economische groei dit kwartaal meer worstelt met de eurocrisis in de buurlanden. De consumentenuitgaven in het eerste kwartaal stegen met 0,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011, het bruto binnenlands product steeg met 0,7%.

Negatieve verrassing was India, waar de groei vertraagde tot een dieptepunt. Het bbp steeg met 5,3% (tegen 6,1% een kwartaal eerder). De Europese schuldencrisis trekt zijn sporen in de opkomende markten, de groei nam ook af in China en Brazilië. De voortuitzichten van de wereldeconomie staan onder druk en de vraag uit ontwikkelde economieën neemt af. In India daalden de aandelenmarkten, obligaties stegen. De Indiase munt staat onder druk, in een jaar tijd is de koers met 20% gedaald, wat de inflatie aanjaagt. India moet stappen nemen om de neergang te stoppen. De overheid wil het begrotingstekort terugdringen en voor het eerst sinds 2009 heeft het de rente verlaagd.

Volgens Samiran Chakraborty van Standard Chartered, loopt India het gevaar van verdere vertraging van de groei, veroorzaakt door het gebrek aan snelle economische hervormingen. De politieke patstelling draagt bij aan de afnemende investeringen.  Standard & Poor’s heeft het land op een negatieve outlook geplaatst, wegens de ongunstige politieke omstandigheden.

Prashant Jain (HDFC Asset Management) noemt de problemen in India niet onoverkomelijk. Met een paar moeilijke stappen moet het weer mogelijk zijn om de economie op de rails te krijgen. Hemindra Hazaro (Nirmal Bank Securities) voorspelt een moeilijke periode voor het land met stagflatie (lage groei en hoge inflatie).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen