Nieuws
Het beursdieptepunt lijkt bereikt
Doemdenkers zijn er genoeg op de beurs. Maar voor lange-termijnbeleggers met een helikopterview ziet het er helemaal niet zo slecht uit.
Het was deze week weer een en al ellende op de beurs met voor het eerst ook een interventie door een centrale bank, de Britse, die obligaties moest kopen om de rentstijging af te remmen en de pijn bij pensioenfondsen te beperken.
Sommige analisten vrezen een spiraal omlaag waarbij dalende koersen zorgen voor een wegzakkend vertrouwen, een krimpende economie, lagere winsten en nog verder dalende koersen.
Maar gelukkig zijn er hier en daar ook nog optimisten te vinden. Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management is er een van, zo blijkt uit zijn blog Back to Basics.
Beurscorrectie normaal
Dat de Amerikaanse S&P 500 dit jaar met meer dan 20% is gezakt, was volgens hem te verwachten. Het is een logische reactie op de Federal Reserve die het roer dit jaar radicaal heeft omgegooid.
Tel daarbij op de Oekraïneoorlog, de recessieangst en de vorig jaar hoog opgelopen waarderingen, en de vraag is eerder waarom de verliezen niet veel groter zijn.
Staat ons nog meer te wachten? Historisch gezien duurt een bearmarkt 367 dagen en levert een S&P-verlies op van 32,7%. Dus als het allemaal echt zo erg is dan hebben we nog even te gaan.
Of is er gewoon geen reden voor een grotere correctie en wordt het tijd om naar de toekomst te kijken?
Economische dynamiek
Batnick wijst op de economische dynamiek en innovatiekracht die mensen en bedrijven de laatste decennia hebben tentoongespreid.
Hij wijst ook op het feit dat het bedrijfsleven ondanks vele economische stormen de resultaten constant heeft opgevoerd.
Een goed voorbeeld zijn de dividenden die sinds 1988 met gemiddeld 6% zijn gegroeid. De winst per aandeel nam met 7% toe.
Geen paniek
Batnick wil niks bagatelliseren. Dat de Amerikaanse economie zich richting een recessie beweegt, is zo klaar als een klontje. En dat een stijgende rente slecht is voor aandelen is ook duidelijk.
Maar als de grafieken van de beurs naast die van de Amerikaanse economie worden gelegd, dan zijn de uitslagen bij de beurs altijd groter dan die van de economie. Het marktsentiment is nou eenmaal wispelturig.
De S&P en de Nasdaq beleven hun op drie na slechtste beursjaar sinds 1950, terwijl er economisch gezien eigenlijk nog niet zoveel aan de hand is. Zou dat niet heel misschien een teken zijn dat we dicht bij het dieptepunt zitten?