Het beursdieptepunt lijkt bereikt Doemdenkers zijn er genoeg op de beurs. Maar voor lange-termijnbeleggers met een helikopterview ziet het er helemaal niet zo slecht uit. 30 september 2022 14:00 • Door IEXProfs Redactie Het was deze week weer een en al ellende op de beurs met voor het eerst ook een interventie door een centrale bank, de Britse, die obligaties moest kopen om de rentstijging af te remmen en de pijn bij pensioenfondsen te beperken. Sommige analisten vrezen een spiraal omlaag waarbij dalende koersen zorgen voor een wegzakkend vertrouwen, een krimpende economie, lagere winsten en nog verder dalende koersen. Maar gelukkig zijn er hier en daar ook nog optimisten te vinden. Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management is er een van, zo blijkt uit zijn blog Back to Basics. Beurscorrectie normaal Dat de Amerikaanse S&P 500 dit jaar met meer dan 20% is gezakt, was volgens hem te verwachten. Het is een logische reactie op de Federal Reserve die het roer dit jaar radicaal heeft omgegooid. Tel daarbij op de Oekraïneoorlog, de recessieangst en de vorig jaar hoog opgelopen waarderingen, en de vraag is eerder waarom de verliezen niet veel groter zijn. Staat ons nog meer te wachten? Historisch gezien duurt een bearmarkt 367 dagen en levert een S&P-verlies op van 32,7%. Dus als het allemaal echt zo erg is dan hebben we nog even te gaan. Of is er gewoon geen reden voor een grotere correctie en wordt het tijd om naar de toekomst te kijken? Economische dynamiek Batnick wijst op de economische dynamiek en innovatiekracht die mensen en bedrijven de laatste decennia hebben tentoongespreid. Hij wijst ook op het feit dat het bedrijfsleven ondanks vele economische stormen de resultaten constant heeft opgevoerd. Een goed voorbeeld zijn de dividenden die sinds 1988 met gemiddeld 6% zijn gegroeid. De winst per aandeel nam met 7% toe. Geen paniek Batnick wil niks bagatelliseren. Dat de Amerikaanse economie zich richting een recessie beweegt, is zo klaar als een klontje. En dat een stijgende rente slecht is voor aandelen is ook duidelijk. Maar als de grafieken van de beurs naast die van de Amerikaanse economie worden gelegd, dan zijn de uitslagen bij de beurs altijd groter dan die van de economie. Het marktsentiment is nou eenmaal wispelturig. De S&P en de Nasdaq beleven hun op drie na slechtste beursjaar sinds 1950, terwijl er economisch gezien eigenlijk nog niet zoveel aan de hand is. Zou dat niet heel misschien een teken zijn dat we dicht bij het dieptepunt zitten? De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.