Nieuws
De sombere beleggingsoutlook van KKR
Investeringsmaatschappij KKR is in zijn outlook voor 2022-2024 somberder dan collega's. Zijn er nog kansen?
KKR, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, heeft op een aantal punten een duidelijk afwijkende mening van andere grote beleggers. Henry McVey, CIO van KKR, is in de outlook voor 2022-2024 Walk, Don’t Run vooral somberder dan collega’s. Gelukkig heeft hij ook nog een aantal positieve ideeën.
In het lijvige rapport van 56 pagina's begint hij met het inzicht dat we de komende jaren in een heel ander macro-economisch klimaat terechtkomen dan de voorbije decennia.
Dat klimaat wordt gekenmerkt door aanhoudende aanbodtekorten in verschillende sectoren, hogere inflatie en hogere renteniveaus, geopolitieke spanningen en een hogere nominale en een lagere reële economische groei.
Gevolgen
McVey verwacht dat dit grote consequenties heeft:
- De winst per aandeel van S&P 500-bedrijven daalt volgens hem in 2023 met 5%, terwijl de consensus op Wall Street uitgaat van 9% groei.
- De olieprijs mag de laatste dagen stevig zijn gedaald, McVey denkt dat dit tijdelijk is. Hij gaat uit van prijzen die nog tot diep in 2024 boven de 100 dollar per vat blijven uitkomen.
- De inflatie in de VS verschuift in 2023 van goederen naar diensten. McVey verwacht volgend jaar zelfs dalende goederenprijzen. Wat hoog blijft zijn de prijzen voor diensten, voeding en energie.
- De eurozone krijgt te maken met nog veel hogere renteniveaus. McVey denkt dat de rente op een 10-jarige Duitse Bund komend jaar richting de 2% gaat, terwijl de consensus 1,15% is. Het actuele renteniveau is 0,7%.
Kansen
Deze omstandigheden zijn zoals gezegd niet alleen maar negatief:
- McVey blijft goede kansen zien voor bedrijven die in staat zijn om hogere inputprijzen door te berekenen aan de klant.
- Hij ziet ook kansen voor vastgoed en infrastructuur vanwege de constante cashflow. Het is wel belangrijk om als belegger selectief te werk te gaan. De kansen voor real assets hebben volgens McVey ook te maken met de nog altijd ruime liquiditeit en hoge inflatie (ondanks het krappere monetaire beleid).
- Bedrijfsobligaties zijn gemiddeld genomen aantrekkelijker dan aandelen.
- We zitten door de grote geopolitieke spanningen midden in een proces van reshoring, waarbij strategisch belangrijke productieprocessen terug worden gehaald naar thuismarkten. Dat heeft grote consequenties voor grondstoffen, medicijnen, energie, telecommunicatie en data.
- De energietransitie gaat door. Dat betekent honderden miljarden aan investeringen in groene energie. McVey ziet daarom kansen in de duurzaamheidssector, maar ook in grondstoffen die een rol spelen bij de energietransitie zoals olie (tijdens de overgang), lithium, nikkel, koper en aluminium.
- Opvallend in het eerste deel van 2022 was dat Europese en Amerikaanse consumenten niet zuinig waren met hun uitgaven aan goederen. Diensten komen er nog een beetje bekaaid vanaf. McVey denkt dat de rollen volgend jaar omdraaien (ook op de beurs).