Nieuws

Grantham geeft Fed de schuld van superbubbel

Jeremy Grantham gelooft dat er op de beurs een superbubbel is die nog lang niet helemaal leeggelopen is. Kern van de bubbel zijn crypto's, NFT's en meme-aandelen. Als hoofdschuldige wijst hij de Fed aan.

Het is een patroon dat zich keer op keer herhaalt. Eerst gaan bepaalde beleggingen omhoog omdat er een redelijke kans bestaat dat ze in de toekomst veel geld opleveren.

Op een gegeven moment verdwijnt de ratio, ontstaat er hebzucht, en willen beleggers de trein niet missen. In beleggingstermen heet dat “the fear of missing out” (FOMO).

Het is als een op hol geslagen kudde die maar een kant op kan …. richting het ravijn. Want het eind van het liedje is altijd dat de luchtbel uiteenspat als beleggers beseffen dat het allemaal fantasie is.

Crypto's en NFT's

Jeremy Grantham heeft in zijn leven al heel wat van dit soort bubbels voorbij zien komen. Soms zijn het kleine bubbels, soms grote en af en toe gigantische.

Precies in zo'n superbubbel zitten we nu met de crypto’s, non fungible tokens (NFT's) en meme-aandelen, vertelt de 83-jarige waardebelegger en medeoprichter van vermogensbeheerder GMO in een interview met Citywire. 

"The most extreme points of investment psychology are when you buy into the idea that markets can only go up"

Vier superbubbels sinds 1929

Superbubbels zijn zeldzaam. Grantham telt er in de moderne beursgeschiedenis slechts vier. Als ze knappen gebeurt er volgens hem iets merkwaardigs. Het zijn over het algemeen vaak helemaal niet zo’n slechte beursperiodes.

De blue chips (de grote, bekende bedrijven) doen het redelijk goed, maar de speculatieve (superbubbel) beleggingen gaan omlaag.

Dat is het begin van het einde. “Eerder alleen voorgekomen in 1929, 1972, 2000 en vorig jaar in 2021.”

Fed heeft menselijke natuur de vrije loop gelaten

Bubbels horen er volgens Grantham bij. “Beleggers zijn nou eenmaal bevattelijk voor speculatie en de kans om grote sommen geld te verdienen.”

Maar superbubbels kunnen bijna altijd voorkomen worden als overheden en centrale banken hun werk naar behoren doen. Dat is de afgelopen jaren helaas niet het geval geweest, zegt Grantham.

Zijn kritiek geldt vooral de Fed. “In een perfecte wereld, met een goed bestuur en een verstandige Fed, kun je een paar generaties hebben zonder superbubbels. Maar in een wereld met een extreem lage rente waarin speculeren wordt beloond, krijg je gekke effecten, met beleggers die denken dat de Fed altijd achter ze staat.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie