Nieuws

Hoe slecht is de situatie?

Historisch gezien is deze beurscorrectie nog vrij gematigd. Het kan nog veel erger.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft op 15 juni voor het eerst sinds 1994 de rente met 75 basispunten (0,75%) verhoogd. Het is de afgelopen 40 jaar sowieso maar 3 keer voorgekomen dat de rente met meer dan 50 basispunten werd verhoogd, en het eind is nog niet in zicht. De meeste analisten gaan ervan uit dat de Fed-rente de komende twaalf maanden nog ruimschoots zal verdubbelen om het inflatiespook weg te jagen.

Voor de aandelen- en obligatiemarkt zijn de renteverhogingen geen goed nieuws. Renteverhogingen zorgen er weliswaar voor dat de inflatie omlaag wordt gedrukt, maar dat gaat ten koste van de vraag naar goederen en diensten, en dus de economische groei. 

De grote vraag die beleggers bezighoudt, is of het meeste slechte nieuws inmiddels in de koersen verwerkt is, of dat er nog een volgende neerwaartse knik aankomt. 

Nobody knows

Het meest simpele (en correcte) antwoord dat vermogensbeheerder Michael Batnick op die vraag geven kan in zijn blog How Bad is it Out There is dat niemand dat weet. Wat wel zeker is, is dat het allemaal nog veel erger kan. De huidige koerscorrecties zijn niks bijzonders. 

De Nasdaq staat meer dan 30% onder het hoogtepunt van vorig jaar herfst. De S&P 500 en de AEX staan allebei op een verlies van ruim 20% en de Stoxx Europe staat ongeveer 16% lager. Maar veel is dat niet. Er zijn in de geschiedenis veel zwaardere klappen gevallen.

Denk aan de periode tussen 2007 en 2009 toen de S&P 500 met 57% instortte, of het knappen van de internetluchtbel toen de S&P halveerde.

In absolute getallen

Sommige analisten wijzen er bovendien op dat er nog geen sprake is van echte paniek of een vorm van capitulatie, waarbij beleggers massaal overstappen op cash.

Wat wel apart is aan deze financiële crisis is dat zowel obligaties als aandelen het haasje zijn. Daardoor is de crash van de laatste maanden voor het hele vermogen inmiddels wel de duurste ooit (in absolute getallen). Tot nu toe was die eer weggelegd voor de coronacrash van maart 2020.

Grote technologieaandelen

Een andere manier om naar de beurs te kijken, is door alle aandelen even zwaar te laten wegen. Als dat gedaan wordt voor de Nasdaq 100 dan zit deze wel in een van de grootste koerscorrecties ooit, terwijl de S&P en Dow daar nog ver van verwijderd zijn.

Dat komt doordat de Nasdaq sterker beïnvloed wordt door tech-zwaargewichten als Apple en Microsoft.

Positieve noot

Batnick sluit af met een positieve noot.

Zoals gezegd, het valt niet uit te sluiten dat er nog meer pijn aan zit te komen voor beleggers, maar het goede is dat het verleden heeft uitgewezen dat er na correcties altijd nieuwe toppen volgen. De vraag is alleen wanneer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie