Nieuws
Winnen door minder te verliezen
Robeco heeft 155 jaar aan Amerikaanse beursdata onderzocht. Daaruit blijkt dat het bezitten van hoog-risico-aandelen niet wordt beloond.
Het nemen van risico wordt op de lange termijn altijd beloond, zo wordt gezegd. Toch blijkt uit een analyse van Robeco Quantitative Research dat een defensieve portefeuille de afgelopen 155 jaar meer rendement had opgeleverd dan een portefeuille met hoog-risico-aandelen.
Robeco heeft voor zijn berekening Amerikaanse data gebruikt die teruggaan tot 1866. Er is ook gekeken naar de situatie vóór 1929 en erna. Het bijzondere van de oudere data is dat er relatief veel boom-and-bust periodes waren.
Wat is een defensieve portefeuille?
Robeco heeft de studie als volgt aangepakt:
- De eerste stap is het vinden van de 1000 grootste aandelen qua beurswaarde. Daaruit zijn vervolgens de 500 aandelen met de laagste volatiliteit geselecteerd.
- Tweede stap is om uit die 500 aandelen de 100 aandelen te pikken met de beste dividendgeschiedenis en koersmomentum.
- Deze portefeuille wordt vervolgens elk kwartaal in evenwicht gebracht.
- De defensieve portefeuille is vergeleken met een hoge-risicoportefeuille die bestaat uit aandelen met een hoge volatiliteit en een lage payout-ratio.
Overtuigend
De resultaten zijn volgens Robeco overtuigend. De hoge-risicoportefeuille doet het weliswaar iets beter in bullmarkten, maar als de beer los is, dan gaat het hard omlaag.
"De defensieve portefeuille wint vrij eenvoudig, puur omdat er veel minder geld verloren gaat in bearmarkten"
Per saldo wint de defensieve portefeuille het vrij eenvoudig, puur omdat er veel minder geld verloren gaat in bearmarkten. Dat was zo gedurende de periode 1866-1928 maar ook in de langste periode van 1866-2021.

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Recessies
Robeco heeft ook gekeken naar verschillende macro-economische omstandigheden: inflatie, deflatie, recessie, expansie, oorlog en vrede. Ook daar komt weer een duidelijk beeld uit naar voren: defensief wint per saldo altijd.
Voor beide portefeuilles geldt dat de slechtste rendementen werden behaald tijdens recessies. Recessies zijn voor het rendement nog veel erger dan oorlogen en deflatie.
"Recessies zijn voor het rendement veel erger dan oorlogen en deflatie"
Geen wet van Meden en Perzen
Volgens Robeco zijn er wel af en toe anomalieën. Zo waren er in de geschiedenis een paar bearmarkten waarin de rollen omgedraaid waren en defensieve aandelen het juist slechter deden dan de hoge-volatiliteit variant.
Dat was zo tijdens de Grote Paniek van 1873 die samenviel met The Great Depression in de VS, de uitbraak van de Spaanse Griep in 1917 én de coronapandemie in 2020 toen techaandelen door het dak gingen.