Nieuws

Vooral riskante mixfondsen in trek

Mixfondsen zijn in trek bij Europese beleggers, zo blijkt uit een rapport van de Cerulli Groep. Normaal gesproken duidt dat op risico-aversie, maar dat beeld moet worden bijgesteld.

Europese beleggers hebben de afgelopen twaalf maanden meer geïnvesteerd in mixfondsen. Het totale bedrag in dit soort fondsen is met 12,5% opgelopen tot 1,8 biljoen dollar. Dat meldt Citywire op basis van een onderzoek van de Cerulli Groep.

Volgens Cerulli is er vooral veel belangstelling uit Italië en Duitsland voor dit soort fondsen. Dat past ook in de traditie van deze landen met over het algemeen wat voorzichtigere beleggers.

Van de andere waarschuwt Cerulli dat dit op het eerste gezicht zo lijkt, maar als er scherper wordt gekeken, dan valt op dat de mixfondsen zelf steeds meer risico nemen.

Conservatief

Een klassiek mixfonds is conservatief en belegt in aandelen, obligaties en een beetje vastgoed, grondstoffen en cash. Het belang van obligaties is redelijk hoog en dan het liefst veilige obligaties met een hoge kredietrating.

Maar volgens Cerulli verschuift de balans nu meer naar aandelen, met automatisch een hoger risicoprofiel. Verder neemt ook het belang van alternatieve beleggingen toe zoals vastgoed, grondstoffen en hedgefunds.

Hoge inflatie

Dat laatste is een trend die vooral in het VK zichtbaar is. Verder duiken her en der de eerste beleggingen in digitale munten op. Waarschijnlijk voelen de mixfondsen zich genoodzaakt iets riskanter te beleggen om de hoge inflatie bij te kunnen benen.

Cerulli: “Multi-asset fondsen blijven in Europa populair vanwege hun vermogen van diversificatie en bescherming van de portefeuille en de grote kans op een positief rendement. Maar van de andere kant zullen actieve fondsmanagers moeten blijven innoveren om tegemoet tegemoet te komen aan een veranderend beleggingsklimaat en veranderende wensen van beleggers."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie