Nieuws

Amundi zet in op real assets

Amundi AM verwacht dat real assets goed in de markt blijven liggen, zeker als marktturbulenties verder toenemen.

De Franse vermogensbeheerder Amundi Asset Management heeft voor 2022 een duidelijke voorkeur voor "real assets". Dat zijn investeringen in zaken als vastgoed, bouwland, wegen, windmolens, grondstoffen en machines, die dankzij hun intrinsieke waarde en vaste inkomsten vaak meer veiligheid bieden in tijden van marktturbulenties.

Het zit er volgens Amundi dik in dat die turbulenties er komen. De fondsbeheerder wijst onder andere op de relatief hoge inflatie en de moeite die centrale banken hebben om die onder controle te krijgen. Er is ook veel onzekerheid over de omvang van de overheidsuitgaven en welke blijvende effecten corona zal hebben op aanbodketens en economische groei.

De eerste weken van januari zijn misschien een voorteken voor wat komen gaat. Zo heeft de Amerikaanse Nasdaq 100-index 12,5% ingeleverd. De S&P 500 staat op een verlies van -8,3%. De Euro Stoxx 50 doet het iets beter met -2,4%.

Private debt

In Europa is de trend richting real assets al een paar jaar aan de gang, zegt Amundi. In 2022 zal daar geen verandering in komen. 

Om te beginnen geldt dat voor private debt. Thierry Valliere, global head of private debt, denkt dat er na corona veel vraag zal zijn naar kapitaal voor achterstallig onderhoud in bijvoorbeeld de digitale infrastructuur.

Valliere denkt dat de visibility erg belangrijk wordt. Bedrijven in de toeristensector waarvan nog onzeker is of en hoe ze corona zullen overleven, zullen volgens hem bijvoorbeeld minder goed in de markt liggen. Dat geldt vooral als de overheidssteun ophoudt. 

Een meer conservatieve benadering kan daarom helpen. Valliere denkt dat leningen aan bedrijven die zich richten op de energietransitie weinig risico kennen vanwege de structurele steun vanuit de overheid.

Infrastructuur en private equity

Naast leningen zijn voor de energietransitie ook directe investeringen nodig. Beleggers hebben het min of meer voor het uitzoeken in welke groene energiebedrijven of projecten ze participeren. Amundi vindt groene energie daarom een ideale langetermijnbelegging, ook omdat de inkomsten daarvan stabiel zijn.

In andere sectoren zijn de inkomsten minder zeker, maar de vraag naar kapitaal is er niet minder om.

Veel bedrijven hebben gedurende de coronacrisis immers hun solvabiliteit zien afnemen. Als de crisis wegebt zullen die bedrijven hun balansen weer willen oppoetsen. Dat betekent meer vraag naar durfkapitaal, en veel vraag betekent gunstige prijzen. Dat geldt overigens niet alleen voor minderheidsbelangen, maar ook voor hele bedrijfsovernames. 

Het verleden heeft uitgewezen dat post-crisisfases de beste kansen bieden om te beleggen in private equity.

Vastgoed

Ten slotte nog even over vastgoed. Winkelcentra laat Amundi buiten beschouwing, maar kantoren, distributiecentra en woningen blijven volgens de fondsbeheerder ook na corona in trek.

De vastgoedmarkt is groot in Europa. Volgens Preqin wordt er via 1284 Europese beleggingsfondsen 365 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed.

Bij kantoren blijft het adagio "locatie, locatie, locatie". Amundi: “Wij verwachten een aanhoudend grote vraag naar moderne kantoorruimte in stedelijke centra." Belangrijke is dat er goede transportverbindingen zijn met binnen- en buitenland. Kantoren die hier niet aan voldoen, verliezen aan waarde. 

Bij de distributiecentra ziet Amundi ook een aanhoudende trend. Het is niet alleen e-commerce waardoor de vraag naar logisitieke centra groot is. Er worden gewoon steeds meer goederen verplaatst van A naar B naar C.

Bij woningen was het interessant om te zien dat kleinere steden met goede transportverbindingen erg in trek waren gedurende de coronacrisis. Amundi verwacht dat ook deze trend aanhoudt. "Zolang de woningbouw niet aantrekt, zullen de prijzen blijven stijgen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen