Nieuws

Aantal actieve ETF's groeit sterk

Twee op de drie nieuwe ETF's worden actief beheerd. Ze komen in alle vormen en maten.

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuwe ETF. Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat er steeds meer actieve ETF’s bijkomen. Het kan daarbij om van alles gaan van ETF-mixfondsen tot zeer specifieke thema- of sector-ETF's.

Volgens een overzicht van ETF.com is twee op de drie nieuwe ETF’s actief gemanaged, terwijl ze maar 4% van het totale belegde vermogen uitmaken. Een van de nieuwste innovaties is de opkomst van ETF’s die beleggers beschermen tegen een beurscorrectie.

Hedge

Dat kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld opties of obligaties. Een voorbeeld dat Citywire geeft in het artikel Thematic and active exchange-traded funds are breathing new life into the ETF space zijn zogenoemde defined outcome ETF’s die bescherming bieden tegen grote verliezen, maar tegelijkertijd het nadeel hebben dat de winst gelimiteerd is.

Op zich kunnen deze producten zeker nut hebben. Het nadeel dat Citywire ziet, is dat ze vaak erg complex zijn en daardoor duur, en dat is nou net een van de grote voordelen van klassieke ETF’s, dat ze goedkoper zijn dan actief beheerde beleggingsfondsen.

Tail risk

Een andere variatie die Citywire aantrekkelijk vindt, zijn ETF’s die alleen wat opleveren als de markt daalt. Die werken als een echte verzekering. Enkele voorbeelden zijn de Simplify Tail Risk Strategy ETF, de Cambria Tail Risk ETF en de Fat Tail Risk ETF.

Het nadeel is uiteraard dat ze niks opleveren als de markt stijgt. Het is de vraag hoeveel beleggers daar het geduld voor hebben.

De vraag onder beleggers wijst een andere kant op. Veel beleggers zien ETF’s niet langer als saaie indexproducten, maar als een spannende manier om bepaalde trends te volgen; van robots tot kunstmatige intelligentie en biotechnologie.

ARK-effect

Sommige mensen noemen dit ook wel het ARK-effect, vernoemd naar het beleggingsfonds van Cathie Wood, de koningin van de actieve groei-ETF’s. Inmiddels barst het van de aanbieders van thematische, actieve ETF’s. Zo zijn er fondsen voor big data, smart factories, online gokken en nieuwe soorten voedsel.

Het advies van Citywire is dat belegger niet op een trendy naam af moeten gaan, maar moeten kijken of er ook een goed doordachte filosofie achter de ETF zit. En of de ETF goed gespreid belegt. Bovendien bestaat er het risico dat iedereen achter hetzelfde idee aanholt, met een luchtbel tot gevolg.

Bij de fondsen waar Cathie Wood in belegt, wordt er niet voor niets gesproken van het ARK-effect. Als Wood een bepaald aandeel bijkoopt, dan volgen er vaak meer fondsmanagers, en stijgt de koers automatisch.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie