Aantal actieve ETF's groeit sterk Twee op de drie nieuwe ETF's worden actief beheerd. Ze komen in alle vormen en maten. 31 december 2021 10:15 • Door IEXProfs Redactie Er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuwe ETF. Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat er steeds meer actieve ETF’s bijkomen. Het kan daarbij om van alles gaan van ETF-mixfondsen tot zeer specifieke thema- of sector-ETF's. Volgens een overzicht van ETF.com is twee op de drie nieuwe ETF’s actief gemanaged, terwijl ze maar 4% van het totale belegde vermogen uitmaken. Een van de nieuwste innovaties is de opkomst van ETF’s die beleggers beschermen tegen een beurscorrectie. Hedge Dat kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld opties of obligaties. Een voorbeeld dat Citywire geeft in het artikel Thematic and active exchange-traded funds are breathing new life into the ETF space zijn zogenoemde defined outcome ETF’s die bescherming bieden tegen grote verliezen, maar tegelijkertijd het nadeel hebben dat de winst gelimiteerd is. Op zich kunnen deze producten zeker nut hebben. Het nadeel dat Citywire ziet, is dat ze vaak erg complex zijn en daardoor duur, en dat is nou net een van de grote voordelen van klassieke ETF’s, dat ze goedkoper zijn dan actief beheerde beleggingsfondsen. Tail risk Een andere variatie die Citywire aantrekkelijk vindt, zijn ETF’s die alleen wat opleveren als de markt daalt. Die werken als een echte verzekering. Enkele voorbeelden zijn de Simplify Tail Risk Strategy ETF, de Cambria Tail Risk ETF en de Fat Tail Risk ETF. Het nadeel is uiteraard dat ze niks opleveren als de markt stijgt. Het is de vraag hoeveel beleggers daar het geduld voor hebben. De vraag onder beleggers wijst een andere kant op. Veel beleggers zien ETF’s niet langer als saaie indexproducten, maar als een spannende manier om bepaalde trends te volgen; van robots tot kunstmatige intelligentie en biotechnologie. ARK-effect Sommige mensen noemen dit ook wel het ARK-effect, vernoemd naar het beleggingsfonds van Cathie Wood, de koningin van de actieve groei-ETF’s. Inmiddels barst het van de aanbieders van thematische, actieve ETF’s. Zo zijn er fondsen voor big data, smart factories, online gokken en nieuwe soorten voedsel. Het advies van Citywire is dat belegger niet op een trendy naam af moeten gaan, maar moeten kijken of er ook een goed doordachte filosofie achter de ETF zit. En of de ETF goed gespreid belegt. Bovendien bestaat er het risico dat iedereen achter hetzelfde idee aanholt, met een luchtbel tot gevolg. Bij de fondsen waar Cathie Wood in belegt, wordt er niet voor niets gesproken van het ARK-effect. Als Wood een bepaald aandeel bijkoopt, dan volgen er vaak meer fondsmanagers, en stijgt de koers automatisch. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.