Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Sterke economische groei helpt vooral aandelen vooruit

Ook in 2022 verwacht ABN Amro het meest van risicovolle beleggingen, zoals aandelen en hoogrentende obligaties. De bank rekent daarnaast op een sterke daling van de inflatie, een duidelijke divergentie van het beleid van de Fed en de ECB, en ja, ook op meer volatiliteit.

Zo op het eerste gezicht geen grote verrassingen in de beleggingsvooruitzichten van ABN Amro. Aandelen zijn onverminderd de belangrijkste drivers van rendement, terwijl het voor obligatiebeleggers blijft sprokkelen. Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie verklaart:

“De economische groei zal ook in 2022 boven het trendmatig niveau liggen, maar de piek van de economische groei ligt achter ons. De rendementen zullen daarom naar verwachting wat bescheidener zijn. Desondanks blijven wij positief over zowel aandelen als de risicovollere obligatiesegmenten.”

Welke rendement beleggers tegemoet kunnen zien? “Het is redelijk om te verwachten dat aandelen teruggaan naar een historisch rendement van tegen de 5% en 6%, maar wanneer komt zo'n voorspelling daadwerkelijk uit? Daarom zijn we opgehouden met het afgeven van puntschattingen,” zegt Wessels.

“Het is redelijk om te verwachten dat aandelen teruggaan naar een historisch rendement van tegen de 5% en 6%”

Outlook 2022 ABN Amro

Outlook 2022 ABN Amro

Economische groei boven trend

Met de economisch groei is volgend jaar weinig mis. Die blijft boven trend, vooral in het eerste halve jaar van 2022. Voor de VS rekent ABN Amro op +4,1%, voor de eurozone +3,9%, en de groeiverwachting voor China is recent verlaagd van +5,5% naar +5,3%.

Wessels: “De financiële condities blijven ruim. Overheden stimuleren verder, maar minder dan in de afgelopen twee jaar. Het bezuinigingsbeleid is echt van tafel gegooid. Aan de overheidstekorten komt geen einde.”

Inflatie richting normaal

Hoge inflatie, die door ABN Amro als het grootste risico voor beleggers wordt gezien, zal naar verwachting begin volgend jaar pieken met 7% in de VS om daarna af te vlakken tot normalere niveaus. Sterker, eind 2022 zou de Europese inflatie wel eens gedaald kunnen zijn tot onder het ECB-doel van 2%.

De VS moet waarschijnlijk tot begin 2023 wachten, totdat de inflatie dat niveau bereikt. ABN Amro verwacht dat de huidige productieketenstoornissen in de loop van volgend jaar zullen verdwijnen. “Dat drukt de inflatie, net als de verwachte economische verschuiving van goederen naar diensten," zegt Wessels.

Beleggers die zich willen beschermen tegen hoge inflatie, kunnen volgens Wessels beter geen goud kopen. “Dat werkt niet zo goed. Cyclische aandelen en grondstoffen vormen een betere inflatiehedge. Denk aan aandelen uit de sectoren industrie, basismaterialen, energie en financiële dienstverlening.”

Divergentie bankenbeleid

De Fed en de ECB bewandelen volgend jaar verschillende wegen. Terwijl de Amerikaanse Fed serieus werk maakt van verkrapping, houdt de ECB grotendeels vast aan de huidige koers.

“De Fed zal het aankoopprogramma versneld afbouwen, waarbij wij voorzien dat de rente volgend jaar met drie stappen omhooggaat, gevolgd door nog eens drie renteverhogingen in 2023,” zegt Wessels. “Voor de ECB zijn renteverhogingen niet aan de orde. De VS zit dicht tegen volledige werkgelegenheid aan. In Europa is er nog genoeg ruimte in de arbeidsmarkt.”

Meer volatiliteit

Met name het verkrappende beleid van de Fed, kan beleggers zenuwachtig maken. Dat zal terug te zien zijn in grotere koersschommelingen.

Outlook 2022 ABN Amro

Wessels: “Een ruim monetair en fiscaal beleid is de meeste ideale omgeving voor risicovolle beleggingen, zoals aandelen. Als die panelen gaan draaien dan neemt de volatiliteit automatisch toe.”

Overigens hoeft over die verwachte volatiliteit niet dramatisch te worden gedaan. In een normaal beursjaar krijgen beleggers volgens Wessels een tot twee forse beurscorrecties te verwerken, dus beurzen keren eerder terug naar een normale bewegelijkheid. Zijn advies aan beleggers: Beweeg niet mee. Blijf vooral zitten als economische vooruitzichten niet veranderen.

Stijging rente

De Amerikaanse tienjaars zal volgend jaar volgens ABN Amro fors kunnen stijgen, van 150 basispunten nu naar 260 basispunten eind 2022. Omdat de Europese en Amerikaanse rentes zijn gecorreleerd, heeft dat ook gevolgen voor de Duitse Bund. Die beweegt in 2022 ook omhoog maar wel minder stijl. Wessels: “Wij rekenen erop dat de Duitse tienjaars naar 0% gaat.”

Een ander effect van het nieuwe, verkrappende Fed-beleid is een versterking van de dollar. Die zou eind volgend jaar wel eens de 1,05 aantikken. Nu is een euro 1,13 waard.

Cyclische sectoren op koop

Prima kansen volgend jaar vooral voor beleggers in aandelen. Hoge economische groei zorgt voor de nodige rugwind, verder geholpen door sterke bedrijfsbalansen, een flinke verwachte winstgroei van 9-10% en ruime financiële condities. Vooral cyclische sectoren minus energie trekken de kar.

ABN Amro heeft ook een overweging voor de gezondheidssector. Dat energie-aandelen bij de bank uit de gratie is, heeft alles te maken met de langetermijnvooruitzichten die door de energietransitie niet al te gunstig zijn.

Dat ABN Amro niet rekent op een hogere olieprijs – voor eind 2022 verwacht de bank dat een vat Brent 70 dollar doet. Dat is nu 75 dollar. Ook de sectoren consumptiegoederen en communicatiediensten kennen een flinke onderweging. Tech moet het doen met een mager houdadvies.

“Veel van deze aandelen zijn behoorlijk aan de prijs,” legt Wessels uit. “Daarbij pakt hogere rentes ook niet goed uit, al wordt dat gecompenseerd door de digitaliseringstrend die ook de komende jaren aanhoudt.”

De bank heeft geen voorkeur voor een bepaalde aandelenregio. Alle regio’s staan op neutraal. Dat geldt ook voor aandelen opkomende markten, die dit jaar zwak presteren. De onzekerheid rond China is de belangrijkste reden waarom ABN Amro niet adviseert om aandelen opkomende markten op te rapen.

Nog lastiger obligatieverhaal

Om met obligaties nog een leuk rendement te boeken, wordt volgend jaar nog lastiger. Stijgende rentes leiden immers tot de dalende koersen. Het is de reden waarom staatsobligaties onverminderd op de verkooplijst staan. Wie alsnog Europese staatsobligaties wil kopen, doet er volgens Wessels verstandig aan om staatsobligaties uit de Europese periferie te kopen.

“Dan kan nog met de spread worden gespeeld. Die geven meer rente dan Nederlandse of Duitse obligaties. Dat geldt trouwens ook voor kredietwaardige bedrijfsobligaties.” Obligatiebeleggers op zoek naar rendement zullen ook volgend jaar hun toevlucht moeten zoeken tot hoogrentende obligaties.

Denk aan high yield en obligaties uit opkomende markten (EMD). Wessels: “Doordat we geen recessie verwachten, is de kans op defaults klein. Binnen high yield kijken we met name naar de fallen angels; bedrijven die na de coronacrisis zijn afgewaardeerd, maar die weer kunnen toetreden tot het kredietwaardige obligatiesegment. Voor EMD is het grootste risico een sterkere dollar.”

Naast aandelen en obligaties kijkt ABN Amro nadrukkelijk ook naar andere markten, uit spreidings- en rendementsoogpunt. Private equity staat in het vizier, en sinds kort wordt er ook meer in hedgefondsen belegd.

Zwarte zwanen?

Niet corona maar de gang van zaken in China vormt volgens ABM Amro na hoge inflatie het grootste beursrisico van 2022. “Nieuwe lockdowns, beperkte stimulering en vastgoedproblemen kunnen zorgen voor extra tegenwind,” aldus Wessels.

Bijzondere risico’s zoals een Russische invasie in de Oekraïne, een Chinees-Taiwanees conflict, of oplopende spanningen met Iran worden niet al te waarschijnlijk geacht.


Meer lezen over wat assetmananagers verwachten voor 2022? 

Klik hier door naar ons online magazine Outlook 2022.

IEXProfs online magazine Outlook 2022

Lees meer

Assetallocatie