Nieuws

Ja, bitcoin hoort thuis in de modelportefeuille

Vermogensbeheerder Man Group doet een poging de cryptomunt rationeel te benaderen en concludeert dat het zinvol is 1% tot 2% van de portefeuille vrij te maken voor de cryptomunt. Want?

Bitcoin en andere crypto's roepen heftige emoties op. De een is idolaat en stopt al zijn spaargeld in cryptomunten, de ander ziet een groot en gevaarlijk piramidespel waar de geur van criminaliteit en witwassen omheen hangt.

Man Group heeft een meer nuchtere kijk op zaken. De vermogensbeheerder ziet vooral een munt met veel volatiliteit en hoge risico’s, maar ook met een groot potentieel en enorme waarstijgingen sinds de introductie ruim 10 jaar geleden.

Diversificatie

Bitcoin (en andere crypto’s) heeft bovendien de aantrekkelijke eigenschap om zich weinig aan te trekken van de rest van de financiële markten.

Bitcoin heeft de afgelopen tien jaar zes correcties meegemaakt van 50% of meer, maar dat was niet per definitie op dezelfde momenten dat obligaties en/of aandelen in waarde daalden. Dat maakt bitcoin volgens Man als diversificatie binnen de portefeuille nuttig.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat ook in het voordeel spreekt van de digitale munt is dat institutionele beleggers pas net begonnen zijn met het omarmen van crypto's. “Mocht het zo zijn dat bitcoin echt het nieuwe digitale goud is, dan is een prijs van 400.000 dollar best mogelijk”, schrijft Man in het rapport Bitcoin’s place in Multi-Asset Portfolio’s. Een bitcoin is nu bijna 48.000 dollar waard.

Puur naar de cijfers kijkend, acht Man een positie van 5% in de portefeuille gerechtvaardigd, maar omdat er nog zoveel vragen te beantwoorden zijn en de munt erg volatiel is, adviseert de fondsmanager te beginnen met een lager percentage van tussen 0,8% en 1,9%.

Lastig om stelling in te nemen

De enorme volatiliteit maakt het voor partijen als Man lastig om over bitcoin te schrijven of er een opinie over te hebben.

Zo publiceerde het bedrijf in januari 2018 een behoorlijk kritisch rapport waarin bitcoin werd beschreven als "de mogelijk grootste bubbel aller tijden". Dat bleek in de daaropvolgende 12 maanden helemaal niet zo’n gekke voorspelling. Bitcoin kelderde met meer dan 70%. Maar daarna ging het weer bergopwaarts. Per saldo staat bitcoin nu ruim 400% hoger dan toen.

Geen goed vergelijkingsmateriaal

Bitcoin is volgens Man moeilijk te vergelijken met andere boom-and-bust scenario's. Bij hypes in het verleden bouwde de bubbel zich meestal over langere tijd op en duurde het jaren voordat er na de crash weer een herstel kwam. De Japanse aandelenbeurs staat bijvoorbeeld nu nog steeds ruim onder het niveau van begin jaren negentig.

Bij bitcoin volgen daarentegen correcties en wederopstandingen elkaar in een hoog tempo op.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen inkomsten

Er is volgens Man nog altijd veel dat tegen bitcoin spreekt.

Bitcoin levert bijvoorbeeld geen inkomsten op en het kan nauwelijks gebruikt worden als betaalmiddel. Er is daardoor geen intrinsieke waarde aan te plakken, zoals dat bij een aandeel of een obligatie het geval is, of bij een kilo koper of een vat olie.

Maar in een wereld waar centrale banken de geldpers driftig laten draaien en er onzekerheid heerst over inflatie, kan bitcoin toch een waarde hebben als bescherming tegen een waardeval van traditionele valuta, zoals de euro of dollar.

Regulering

Tegenargument is dat centrale banken en overheden nooit zullen toestaan dat bitcoin hun valuta ondermijnt. Die kunnen cryptovaluta gewoon kapot reguleren.

Maar zo makkelijk is dat volgens Man ook weer niet. Ten eerste zijn er veel landen in de wereld die dan gecoördineerd moeten optreden, en ten tweede is bitcoin misschien al "too big to fail". Een koersval kan grote macro-economische implicaties hebben.

Nog lange weg te gaan voor digitaal goud

Er zijn in totaal 20 miljoen bitcoins, waarvan er 19 miljoen zijn gemined. In dollartermen geeft dat een waarde van ongeveer 1,2 biljoen. Dat is veel, maar nog altijd een fractie van goud.

Man schat dat de wereldwijde goudvoorraad een waarde heeft van ongeveer 13 biljoen dollar. Dat is ongeveer 3% van het wereldwijde vermogen. Bitcoin zit op 0,3%. Als bitcoin dus vergelijkbaar is met goud, dan is er nog een lange weg omhoog te gaan.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat betekent dat voor de modelportefeuille?

Man heeft een aantal berekeningen losgelaten op wat er gebeurt als bitcoin gezien wordt als normale belegging.

In een eerste analyse gaat Man uit een van één modelportefeuille met en eentje zonder bitcoins, waarbij de volgende factoren in acht worden genomen:

  • Ten eerste de Sharpe-ratio. Dat is een vergelijking die iets zegt over het risico van een belegging versus de verwachte opbrengst op basis van data uit het verleden. Hoe hoger de ratio, hoe hoger het additionele rendement voor het te nemen extra risico.
  • In de portefeuille mét bitcoins zijn er 12 beleggingscategorieën waarbij elke categorie minimaal 2% van de portefeuille moet uitmaken.
  • De aandelenallocatie ligt tussen de 15% en 45%.
  • De obligatieallocatie ligt tussen de 30% en 90%.
  • Alternatieve beleggingen zitten tussen de 30% en 50%.
  • De maximumdaling van de portefeuille mag niet meer dan 15% per maand bedragen.

In de portefeuille met crypto’s rolt daar een modelportefeuille uit met 5% crypto’s.

Het vervelende is dat cryptomunten enorm volatiel zijn, voor de meeste beleggers waarschijnlijk te. Man heeft daarom iets gesleuteld aan de risico- en rendementsanalyse. Dan rolt er een lager percentage uit van tussen de 0,8% en 1,9%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie