Nieuws

Ruim duizend miljard dollar in ETF's

Het gaat lekker met de ETF- en ETP-markt. De eerste elf maanden van 2021 investeerden beleggers meer dan een biljoen dollar.

De markt voor ETF’s groeit als kool. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau ETFGI.

De eerste elf maanden kende de ETF- en ETP-markt een inflow van 1,14 biljoen dollar. Dat is een record en ruim 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen beleggers 670 miljard inlegden.

De waarde van alle ETF’s en ETP’s bij elkaar steeg dankzij de inflow en koerswinsten met 24,2% tot 9,92 biljoen dollar. November was daarbij een van de zwakste maanden met een kleine waardedaling met 0,6%.

Vanguard

ETFGI telde in november 9.700 ETF’s en ETP’s van 596 verschillende aanbieders. De drie grootste aanbieders (Vanguard, BlackRock en State Street) steken er wel met kop en schouders bovenuit. Dat blijkt ook uit de ETF top-20.

De best lopende ETF is nog altijd van Vanguard: de Vanguard Total Market Stocks ETF met een beurswaarde van 247 miljard eind november. De iShares Core S&P ETF (van Blackrock) kwam op een tweede plek en de Vanguard S&P 500 ETF op een derde.

Obligatie-ETF's

Het grootste deel van de instroom over de eerste elf maanden bestond uit aandelen-ETF’s en ETP’s. Tot en met november ging het om 788 miljard dollar. De obligatie-ETF’s waren wat dat betreft minder populair met een instroom van 211 miljard.

De instroom bij grondstoffen-ETF’s bedroeg 9,9 miljard. De zogenoemde actieve ETF’s - een mengvorm tussen index- en actief gemanagede fondsen – zagen een inflow van 126 miljard.

Actief versus passief

ETF’s volgen net als indexfondsen een beursgraadmeter, de S&P 500 bijvoorbeeld, de MSCI World of de AEX. Het enige verschil is dat er in een ETF – net als in een aandeel - de hele dag gehandeld kan worden.

De ETF’s en indexfondsen zijn voor vermogensbeheerders de snelst groeiende tak van sport. Het worden ook wel passief gemanagede fondsen genoemd.

Maar de actief gemanagede fondsen zijn qua omvang nog altijd een stuk groter. Alle assets under management bij elkaar telden in 2020 naar schatting van de Boston Consulting Group op tot ruim 100 biljoen dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie