Nieuws

Kleine dividendexplosie in derde kwartaal

Wereldwijde dividenduitkeringen stegen in het afgelopen kwartaal met 22% tot 403 miljard dollar. Janus Henderson verwacht dat de dividenduitkeringen dit jaar de piek van voor de pandemie zullen overstijgen. Het beleggingshuis verhoogt de dividendprognoses voor 2021 met 5% tot 1,46 biljoen dollar.

Volgens de meeste recente Janus Henderson Global Dividend Index herstellen de dividenduitkeringen razendsnel van de pandemie. Door de stijgende winsten en sterke balansen stegen dividenduitkeringen in het derde kwartaal op onderliggende basis met 22% ten opzichte van vorig jaar tot een kwartaalrecord van 403,5 miljard dollar.

De dividendindex van Janus Henderson staat nu slechts 2% onder de piek van het eerste kwartaal van 2020, kort voor het uitbreken van de pandemie. Wereldwijd verhoogde 90% van de bedrijven in het derde kwartaal hun dividend of hield deze stabiel. Het weerspiegelt het sterke wereldwijde herstel.

"Wereldwijd verhoogde 90% van de bedrijven in het derde kwartaal hun dividend of hield deze stabiel" 

Vanwege de uitzonderlijk hoge uitkeringen over het derde kwartaal en de verbeterde vooruitzichten voor het vierde kwartaal heeft Janus Henderson zijn prognose voor het volledige jaar naar boven bijgesteld. Op basis van de kerncijfers verwacht Janus Henderson nu een toename van 15,6% waarmee de uitkeringen over 2021 tot een nieuw record van 1,46 biljoen dollar zullen stijgen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Mijnbouwers en banken leveren grootste dividendbijdrage

De grootste bijdrage aan de stijging van de dividenduitkeringen in het derde kwartaal kwam van de mijnbouwsector. De snel stijgende grondstoffenprijzen leverden veel mijnbouwbedrijven recordwinsten op. De sector droeg voor meer dan twee derde bij aan de dividendstijging op jaarbasis in het derde kwartaal.

In vergelijking met het derde kwartaal van 2020 werd het dividend door drie kwart van de mijnbouwbedrijven minstens verdubbeld. De sector keerde in het derde kwartaal een uitzonderlijk bedrag van 54,1 miljard dollar aan dividend uit. Dat is in één kwartaal meer dan het recordbedrag dat in 2019 in een heel jaar werd uitgekeerd. In 2021 zal BHP wereldwijd het meeste dividend uitkeren.

Ook de bankensector droeg aanzienlijk bij. Dat kwam vooral doordat toezichthouders de beperkingen op dividendbetalingen ophieven en het aantal wanbetalers lager bleek dan verwacht.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager van het Global Equity Income Team bij Janus Henderson: "Het herstel van de bankdividenden zal ook in 2022 een belangrijke factor zijn. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat mijnbouwbedrijven de huidige uitkeringsniveaus kunnen volhouden. Ze zijn immers afhankelijk van de onderliggende grondstoffenprijzen. Sommige dividenduitkeringen zijn inmiddels al teruggeschroefd. Mijnbouwaandelen zullen waarschijnlijk voor tegenwind zorgen in de dividenduitkeringen van volgend jaar."

Jane Shoemake van Janus Henderson

Meeste regio's richting recordstand

Markten die in 2020 de grootste dividenddalingen doormaakten, herstellen dit jaar het meest.  Australië en het VK profiteerden het meest van de dividendstijgingen van mijnbouwers en banken. Maar ook Europa, delen van Azië en opkomende markten zagen een flinke dividendstijging op onderliggende basis.

Andere regio's, zoals Japan en de VS, waar bedrijven hun dividenden vorig minder drastisch verlaagden, lieten vanzelfsprekend minder groei zien. Toch stegen de dividenduitkeringen van Amerikaanse bedrijven met 10% tot een nieuw derde kwartaalrecord. Ook Chinese bedrijven zijn hard op weg naar recordbetalingen in 2021.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar Nederland blijft achter

Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK Institutional bij Janus Henderson: “In Nederland zagen we in het derde kwartaal een lichte daling van de dividenduitbetalingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ahold en DSM verlaagden beide hun dividend, terwijl Heineken zijn uitbetaling herstelde, doordat de horecasector weer op gang kwam. Hoewel de onderliggende groei van 12,8% misschien teleurstellend lijkt in vergelijking met de rest van Europa is het belangrijk te vermelden dat Nederland er in het tweede kwartaal al beter voorstond dan veel andere landen.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie