Nieuws

Verkiezingen duiden op stabilisatie Japan

De LDP heeft de verkiezingen voor het Japanse Lagerhuis gewonnen. Dat is een steun in de rug voor premier Fumio Kishida, die een meer sociale koers wil varen dan zijn voorgangers.

De Japanse yen heeft maandag na de verkiezingen voor het Lagerhuis iets aan waarde ingeboet tegenover de dollar. De aandelenbeurs won stevig met een plus van 2,6% voor de Nikkei 225-index. 

De verkiezingsuitslag is een steun in de rug voor premier Fumio Kishida, die begin oktober het premierschap overnam van Yushihide Suga. Kishida’s liberaal-democratische partij LDP deed het beter dan verwacht.

Samen met coalitiepartner Komeito heeft de LDP 293 van de 465 zetels in de wacht gesleept. De LDP haalde er daarvan 261, 28 meer dan de peilingen hadden voorspeld.

De LDP is daarmee verreweg de grootste partij, ruim voor de constitutionele democratische partij (109 zetels) en de verrassende nummer drie, de centrumrechtse partij Ishin met 41 zetels.

Nieuw kapitalisme

Kishida heeft als premier een lastige eerste maand achter de rug. Zijn belofte van een nieuw soort kapitalisme werd niet door iedereen op prijs gesteld. Er was vooral veel kritiek op zijn plan voor een belasting op vermogenswinsten. De aandelenbeurs maakte een kleine buiteling in oktober.

De laatste weken tempert Kishida echter weer zijn plannen, die volgens critici meer op communisme lijken dan op kapitalisme.

De Nikkei 225 is onder de vorige twee minister-presidenten - Shinzo Abe en Yushihide Suga - in negen jaar verdriedubbeld van rond de 10.000 punten tot 30.000 punten.

Yen ondergewaardeerd

De yen staat ten opzichte van de dollar daarentegen op het laagste punt sinds 2016. Volgens een rapport van de MUFG Bank ziet het er voor de nabije toekomst ook niet zo heel goed uit, ondanks het feit dat de yen op basis van verschillende macro-economische criteria ondergewaardeerd lijkt.

Dat komt onder meer door een ongunstige combinatie van hoge energieprijzen en stijgende rentestanden elders in de wereld.

Daarnaast blijft de onzekerheid een rol spelen over welke koers Kishida en de LDP inslaan.

Shortposities

Een mogelijk positief signaal voor de yen is dat de dollar/yen-shortposities momenteel op het hoogste niveau sinds 2018 staan.

Dat bleek toen de top te zijn. Het zou kunnen dat de geschiedenis zich herhaalt en dat er nu een fase van herstel aanbreekt voor de Japanse munt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie