Nieuws

Nederlanders rijker uit de crisis

Het bruto financieel vermogen van Nederlandse gezinnen steeg in 2020 met 9,5%, ruim boven het West-Europese gemiddelde van 5,8%, zo blijkt uit het Global Wealth Report 2021 van Allianz.

"De voornaamste drijvende kracht waren de activa van verzekerings- en pensioenfondsen, die meer dan twee derden van alle financiële activa uitmaken en met maar liefst 10,8% stegen, mede dankzij de dalende rentevoeten, waardoor zij voor het tweede jaar op rij een groei met dubbele cijfers lieten optekenen."

De andere grote vooruitgang in 2020 situeerde zich bij de bankdeposito's, die met 9,7% stegen, de hoogste stijging sinds 2000. Deze stijging werd aangewakkerd door een recordinstroom van vers spaargeld, die in 2020 steeg met maar liefst 97%, zo schrijft Allianz.

"Bij de effecten daarentegen zagen we maar een bescheiden groei van 3,7%, een weerspiegeling van de belabberde prestaties van de Nederlandse beurs en het feit dat Nederlandse spaarders – in tegenstelling tot de meeste van hun buren – beleggingen op de kapitaalmarkt schuwden."

het wereldwijde financiële vermogen steeg in 2020 met 9,7% en bereikte voor het eerst de magische grens van 200 biljoen euro. De kloof tussen arm en rijk nam door de coronacrisis wel verder toe, melden de onderzoekers. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen