Nieuws
Luxegoederen hebben geen last van coronacrisis
De groeiende welvaart in China en enorme conjunctuurprogramma's prikkelen de vraag naar luxegoederen.
De coronacrisis heeft de grote producenten van luxegoederen geen kwaad gedaan. Dat blijkt uit interviews op Citywire met sectoranalisten.
Een belangrijke rol volgens hen spelen de Chinese consumenten, die de vraag naar luxewaren domineren, ruim voor de VS en Europa. Ook de gigantische monetaire en overheidsimpulsen zijn gunstig.
En tenslotte hebben veel consumenten hun uitgaven aan vakanties tijdelijk ingeruild voor luxe drankjes en modeaccessoires van bedrijven als Hermes, Kering, Essilor Luxotica en LVMH.
Investeren in het merk
Volgens fondsbeheerder Alistair Wittet van het Comgest Growth Europe fonds springen de echt grote merken er in positieve zin uit, omdat die over het algemeen hun investeringen op een hoog niveau hebben gehouden. Daar worden ze nu voor beloond.
"Gedurende het eerste halfjaar van 2021 lag de verkoop van de grote luxemerken van Hermes en LVMH boven het niveau van 2019. Dat geldt niet voor de hele luxe-industrie."
Tijdelijk?
De vraag is of de hausse in luxewaren een tijdelijk fenomeen is. Wittet gelooft dat niet. Hij ziet de wereld steeds rijker worden, ook als de overheidsstimuleringen afnemen.
In Europa komt de grootste vraag naar luxewaren uit Frankrijk, Italië, het VK en Rusland. Europese consumenten zijn goed voor 15%. Het belangrijkst zijn China en de VS. Die twee landen zijn samen goed voor 60% van de vraag.
Chinese overheid
Het feit dat de Chinese overheid momenteel probeert te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de welvaart is volgens fondsbeheerder Swetha Ramachandran van GAM helemaal niet zo niet slecht voor producenten van luxegoederen. Het zorgt voor een grotere middenklasse en die geven volgens haar meer uit dan een select groepje exorbitant rijken.
Ramachandran is naast mode-artikelen ook positief over hotels. Zij ziet de reizen naar chique bestemmingen langzaam terugkomen. Hilton draait dit jaar al heel aardig, concludeert zij.
Verder blijft de consumptie van luxe-dranken en eten volgens haar op het zeer hoge niveau van tijdens de crisis. Denk aan dingen als champagne en cognac.