Nieuws

Kijk ook naar de positieve kanten van de ruimtevaart

Mallotige miljardairs die rondjes vliegen om de aarde is niet waar beleggers op moeten focussen. De ruimtevaart heeft ook veel positiefs, duurzaams en sociaals te bieden.

De waanzin van twee miljardairs - Richard Branson en Jeff Bezos – die voor hun lol een ruimtereisje maken, heeft veel mensen eerder dit jaar verergerd. En dan moet Elon Musk nog komen!

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens: rijke mensen die voor hun lol de aarde willen zien op een afstandje, kan niet goed zijn voor de toch al zo gehavende planeet.

Kunnen ze niet iets beters doen met hun geld? En hoeveel CO2 wordt er wel niet de lucht in geslingerd met elke passagiersvlucht naar de ruimte?

Legitieme bezwaren

Het zijn volstrekt legitieme bezwaren die mensen hebben, zegt Malcolm McPartlin, co-manager van het Aegon Global Sustainable Equity Fund. Maar wat beleggers niet mogen vergeten, is dat de technologische ontwikkelingen in de ruimtevaart ook veel positieve effecten hebben op de aarde.

McPartlin: “De wedloop tussen miljardairs heeft geen duurzaam beeld geschapen van de ruimtevaart. Maar het feit dat die wedloop mogelijk is, is wel te danken aan een reeks ontdekkingen die kunnen helpen de wereld groener te maken.”

SpaceX

McPartlin wijst bijvoorbeeld op de herbruikbare raketten van SpaceX en het feit dat het veel goedkoper is geworden om een bepaalde lading de ruimte in te schieten.

Omdat tegelijkertijd technologische apparaten steeds kleiner worden, zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan om de aarde te bestuderen en honderden miljoenen mensen toegang te geven tot communicatiemiddelen via kleine satellieten.

McPartlin: "So, the next time we see a billionaire fly past in their latest space toy we can take comfort we have achieved something more worthwhile with space than the lunacy of space tourism."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie