Nieuws

Bubbel groeiaandelen wordt groter

Waardeaandelen zijn het jaar sterk begonnen, maar inmiddels hebben de tech- en groeiaandelen het stokje weer overgenomen. Ten onrechte, vindt vermogensbeheerder GMO, die waarschuwt voor een bubbel die alsmaar groter wordt.

Juli was net als het tweede kwartaal weer een hele aardige beursmaand voor beleggers. Zowel aandelen- als obligatiekoersen stegen bijna overal ter wereld. Vooral de hogere obligatiekoersen in de VS kwamen als een verrassing, gezien de oplopende inflatie.

De rente op een Amerikaanse tienjarige staatslening staat nu op 1,25%, terwijl dat eind maart nog 1,7% was. Bij de aandelen steeg de MSCI World Index de laatste vier maanden met ruim 10%.

Er was ondertussen wel sprake van een trendverandering. Terwijl in maart waardeaandelen nog de boventoon voerden, waren de laatste paar maanden de groeiaandelen weer favoriet, net als in 2020.

Hoge economische groei

Het beursoptimisme is op zich begrijpelijk, want zowel macro-economisch als bedrijfseconomisch worden de cijfers steeds beter. Zo verhoogde het Internationaal Monetair Fonds deze week de groeiprognoses voor de Verenigde Staten naar 7% in 2021 en 4,9% in 2022.

De grootste upgrade was weggelegd voor het Verenigd Koninkrijk (van 5,3% naar 7%). De groeiprognose voor de Eurozone in 2021 werd licht naar boven bijgesteld naar 4,6%.

Toch is vermogensbeheerders GMO sceptisch. Vooral de technologieaandelen bewegen zich in bubbelterritorium, staat in hun kwartaalupdate.

Techbubbel

GMO: “In de loop van het tweede kwartaal is het reële dividendrendement van S&P 500-bedrijven door de hoge koersen en hoge inflatie in het rood beland. De yield ligt nu op het laagste niveau van de laatste 40 jaar. Voeg daaraan toe het feit dat de reële rente op staatsobligaties al veel langer negatief is en het is moeilijk om positief te blijven.”

Volgens GMO zijn vooral in de VS de waarderingen van groeiaandelen extreem hoog. Of er nou wordt gekeken naar de verwacht winst voor dit jaar of die van volgende jaren, de koers-winstverhoudingen gaan door het dak. 

“Als het een verplichting is om Amerikaanse aandelen in portefeuille te hebben dan zouden wij kiezen voor cyclische waarde-aandelen met een hoge kwaliteit.”

Twitter

Volgens GMO worden zij vaak belachelijk gemaakt op sociale media vanwege de defensieve houding. Veel mensen vinden dat GMO te weinig eer geeft aan disruptieve bedrijven. Maar het effectenhuis trekt zich daar weinig van aan. 

“Wij zijn helemaal niet negatief over groeifondsen. Velen verdienen een hoge waardering omdat er misschien een nieuwe Amazon tussen zit, maar alle verwachtingen over toekomstige groei zijn al lang in de prijzen verwerkt."

Lichtpunten

Het is zeker niet alleen maar kommer en kwel dat GMO voorspelt voor de komende twaalf maanden. Vooral in opkomende markten liggen nog kansen, ook al zijn de koersen hier de laatste twaalf maanden al flink opgelopen. Verder ogen kleine Japanse waarde-aandelen aantrekkelijk.

In het algemeen geldt dat waarde-aandelen wereldwijd zelden zo goedkoop zijn geweest in verhouding tot groeiaandelen. Ook hier ziet GMO dus kansen.

GMO adviseert verder om de wereldwijde bubbel in groeiaandelen zoveel mogelijk te mijden of aan de gang te gaan met long/short-strategieën. Bij obligaties kiest GMO voor korte looptijden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie