Nieuws

State Street SPDR ETF tipt Europese energiebedrijven

State Street SPDR ETF’s blijft enthousiast over Europese aandelen. Met name de energiesector zou wel eens een flinke inhaalslag kunnen maken.

State Street SPDR ETF’s heeft deze week het Sector Compass gepubliceerd, waarin vooruit wordt geblikt op het derde kwartaal. SSGA-SPDR concludeert dat Europese aandelen door de sterke winstvooruitzichten en minder hoge waarderingen nog altijd aantrekkelijk zijn.

De consensus is dat de winstgroei in Europa dit jaar hoger ligt dan in de VS, en dat er in 2022 nog meer groei zal komen, onder ander door de latere heropening van Europa en de stroom van leningen en subsidies uit het Next Generation-herstelfonds van de EU.

Sectorpicks

Over drie sectoren is SPDR enthousiast. Dat zijn energie, financials en vastgoed.  Voor de sector energie worden onderstaande redenen gegeven:

1. SPDR verwacht dat de reflatie-rotatie verder gaat en dat is aantrekkelijk voor de energiesector.

2. De aantrekkende economie ondersteunt de prijs van ruwe olie. Hogere olie- en gasprijzen leiden automatisch tot hogere winsten van energiebedrijven.

3. De koersen van energie-aandelen zijn achtergebleven bij de stijging van de olieprijs. Een inhaalslag is ook daarom waarschijnlijk. Terwijl de olieprijs inmiddels weer hoger staat dan aan de vooravond van de coronacrisis hebben grote oliemaatschappijen de koersverliezen nog lang niet goed gemaakt. RDS bijvoorbeeld koerst momenteel een kleine 40% lager dan begin 2021. BP heeft carca 40% van zijn waarde verloren.

4. Grote oliespelers onderkennen inmiddels klimaatverandering en met name Europese bedrijven zijn bezig zich te positioneren voor de overgang naar duurzamere energie-oplossingen.

5. Institutionele beleggers zijn nu nog onderwogen in energie, maar vanaf het tweede kwartaal is er wel sprake van steeds meer instroom.

Huidige onder- en overwegingen van beleggers

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie