Nieuws

Klimaatplannen EU niet ongunstig voor energiebedrijven

Gisteren heeft de EU nieuwe klimaatplannen gepresenteerd. De Unie wil sneller verduurzamen, maar voor nutsbedrijven is dat zeker niet ongunstig, aldus Bank of America.

Dertien nieuwe en gewijzigde wetten moeten ervoor zorgen dat de Europese uitstoot van broeikasgassen in 2050 netto nul zijn en in 2030 minstens 55% onder het niveau van 1990 liggen.

De voorgestelde richtlijn duurzame energie omvat een nieuwe doelstelling voor het aandeel hernieuwbare energie van 40% tegen 2030. Dat is aan de bovenkant van de 38-40%, een percentage dat eerder uitlekte, en ruwweg het dubbele van de 20% van nu, aldus Bank of America in een rapport als reactie op de uitgebreide plannen.

Er is een hoop kritiek op het rapport van de Commissie. Te duur voor bedrijven, huizenbezitters en autobezitters, is het algemene commentaar. Twee van de nieuwe wetpakketten - die over CO-2-uitstoot en de richtlijn hernieuwbare energie - zijn volgens BoA zeer relevant voor nutsbedrijven en vooral ondersteunend. EDP, Engie, E.On, RWE and Terna blijven bij de vermogensbeheerder op kopen staan. 

De analisten er wel bij dat alle alle voorstellen zoals die er nu liggen moeten worden geratificeerd door de lidstaten en het EU-parlement en tijdens dat proces kunnen worden gewijzigd. Een en ander kan dus nog wel even duren. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus