Nieuws

BlackRock vermorzelt concurrentie

BlackRock verkocht afgelopen maand in Europa in zijn eentje meer fondsen dan de nummers twee, drie, vier, vijf en zes bij elkaar. Wat kocht de Europese fondsbelegger? Detlef Glow van Lipper Refinitiv presenteert de nieuwste cijfers.

Mei 2021 was opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsenindustrie, aangezien er goed werd verkocht. Fondshuizen verkochten voor 19,9 miljard euro aan actieve fondsen en voor 12,7 miljard euro aan ETF's. Nog even en de verkoop van ETF's overvleugelt die van de actieve concurrentie.

Europese beleggers waren in de loop van mei in een duidelijk gemengde stemming, ook al ging het met de COVID-19-pandemie in Europa de goede kant op. Mixfondsen (+15,1 miljard euro) waren het meest gevraagd. De categorie werd gevolgd door obligatiefondsen (+12,8 miljard euro), aandelenfondsen (+9,8 miljard euro), grondstoffenfondsen (+0,8 miljard euro) en vastgoedfondsen (+0,3 miljard euro).

Grote verliezer waren de geldmarktfondsen met een uitstroom van 5,8 miljard euro. Het langzaam versoepelen van de lockdowns en goede economische cijfers gaven de belegger voldoende moed om wat cash van tafel te halen.

Mixfondsen leiden de dans

Aandelen wereldwijd (+6,3 miljard euro) was opnieuw de meest gekochte subcategorie, gevolgd door mixfondsen wereldwijd flexibel (+3,3 miljard euro) en mixfondsen wereldwijd neutraal (+3,2 miljard euro).

Minder goed verliep de maand mei voor de verkopers van geldmarktfondsen in euro (-10,4 miljard euro, absolute return obligatefondsen (-2,2 miljard euro) en Britse aandelen (-1,1 miljard euro).

Wereldwijde aandelen bovenaan kooplijst

BlackRock verkocht in mei de meeste fondsen in Europa (+13,0 miljard euro). De afstand tot de nummer 2 Fidelity International (+2,3 miljard euro) en de nummer 3 Union Investment (+2,2 miljard euro) is enorm.

BlackRock dankt de goede gang van zaken mede aan de sterke positie die het heeft in de Europese ETF-markt. Dochter iShares heeft bijna de helft van deze markt in handen. Ook heeft BlackRock opmerkelijk goed gescoord met de verkoop van geldmarktfondsen (+6,6 miljard euro). Laat dat nou net een beleggingscategorie zijn waar de concurrentie vooral op verloor. 

De grote olifant in de kamer


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen