Nieuws

DWS heeft blauwe economie op de radar

DWS ziet grote duurzame beleggingskansen in bedrijven die de zee op duurzame wijze gebruiken voor economische groei. Deze economie, nu 1500 miljard dollar groot, zal in 2030 naar verwachting zijn verdubbeld.

Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer bij DWS , voorziet in zijn mid-year outlook drie belangrijke trends voor de financiële markten. Ten eerste zullen de centrale banken de rente laag houden. Kreuzkamp: "We verwachten vóór 2023 geen rentestap, niet in Europa en niet in de VS."

Stefan Kreuzkamp van DWS

Ten tweede zullen volgens de beleggingsstrateeg de opkomende markten in Azië, die de Covid-19 pandemie uitzonderlijk goed hebben doorstaan, waarschijnlijk tot de meest veelbelovende beleggingsregio's behoren.

Ten derde komt duurzaamheid als grote winnaar uit de bus. Landen hebben het gaspedaal ingetrapt om versneld op netto-nul uit te komen. De implicaties voor beleggers zijn ook enorm. Kreuzkamp: "De risico-rendementsverhouding is beter als er aan duurzaamheidscriteria wordt voldaan.”

Blauwe economie groeit sneller

DWS ziet met name grote duurzame beleggingskansen in de blauwe economie. Hieronder vallen bedrijven die de zee op duurzame wijze gebruiken voor economische groei. Portefeuillemanager Paul Buchwitz: "Het bbp van de blauwe economie werd door de Oeso in 2021 geschat op 1500 miljard dollar en zal naar verwachting groeien tot 3000 miljard dollar in 2030. Oceaan gerelateerde sectoren zullen sneller groeien dan de gevestigde economie," aldus Buchwitz.

Paul Buchwitz van DWS

Buchwitz vervolgt: "Maar als we de blauwe economie afzetten tegen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, dan is doel nummer 14 - het onderwaterleven - momenteel een van de minst overwogen SDG's bij beleggers. Volgens de ESG-expert verandert dat nu snel, omdat beleggers hun ogen voor water als beleggingscategorie hebben geopend. Ook regelgeving en beleid geven de blauwe economie een duw in de rug.

Buchwitz ziet in drie gebieden interessante beleggingskansen. Ten eerste in oplossingen die de aquacultuur verduurzamen. Ten tweede in het CO2-neutraal maken van de scheepvaart en ten derde in bedrijven die (preventief) wat doen aan de plasticsoep die onze zeeën en oceanen vervuilen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie