Nieuws

2021 wordt voor financials wederom uitdagend jaar

DBRS Morningstar verwacht dat Europese banken in 2021 met omzetdruk zullen blijven kampen.

Door COVID-19-pandemie staan inkomsten van banken onder druk. De rente is laag, het aantal Europese bedrijven dat mogelijk niet aan hun belatingsverplichtingen kan voldoen zal oplopen. 

Het is voor Europese banken dus van cruciaal belang om de bedrijfskosten verder te verlagen, aldus DBRS Morningstar. 

"Gezien de noodzaak om te blijven investeren in technologie, evenals in regelgeving en nalevingsvereisten, zal dit voor banken moeilijk zijn."

Meer consolidatie

DBRS Morningstar denkt dat de druk om het rendement te verbeteren waarschijnlijk zal leiden tot verdere binnenlandse consolidatie, met name Italië en Spanje.

"Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat er een toename van niet-renderende leningen zal zijn, aangezien overheidssteun afloopt."

De ruime liquiditeit zal in 2021 aanhouden, maar DBRS Morningstar is van mening dat de recente toename van de depositobasis waarschijnlijk geen permanente verschuiving in de financieringsmix van banken zal zijn.

Hervatten dividend

Daarnaast verwacht DBRS Morningstar vdat de verslechtering van de activakwaliteit zal leiden tot een toename van de risicogewogen activa die de kapitalisatieniveaus beïnvloeden, zij het vanuit solide bases.

Bovendien zou de interne kapitaalgeneratie kunnen verzwakken gezien de lagere inkomsten en de hervatting van dividendbetalingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?