Nieuws

Vijf lessen uit 2020

2020 bood veel nuttige beleggingslessen. Beleggingsexpert Adam Grossman zet er vijf op een rij.

2020 was natuurlijk geen al te best jaar voor mens en bedrijf. De destructieve kracht van het coronavirus was te groot om met veel plezier terug te kijken. Toch is het volgens beleggingsexpert Adam M. Grossmann niet allemaal slecht wat het jaar ons gebracht heeft.

Het is zoals de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zegt: "Man muss noch Chaos in sich haben, um einen tanzenden Stern gebären zu können." Met andere woorden: Er is soms chaos nodig om goede dingen te laten ontstaan.  

Terugkijkend trekt Grossman vijf lessen:

1. Verkiezingen zeggen niets
De Amerikaanse presidentsverkiezing was ongetwijfeld een van de belangrijkste nieuwsevents van 2020. De verwachting was dat het ook invloed zou hebben op de aandelenmarkt. Sommige sectoren zouden wellicht kunnen profiteren van een verkiezing van Joe Biden, zoals de bouwsector. Anderen juist weer niet, zoals big farma. De slechtste uitkomst voor de beurs zou een onzekere uitslag zijn.

Inmiddels weten we beter. De presidentsverkiezing was close, de uitslag lange tijd onzeker, en toch steeg de beurs. Het geeft voor Grossmann aan dat het allemaal niet zo veel uitmaakt wie er aan de macht is in Washington. De beurzen reageren wel op politiek nieuws, maar zelden op de manier die je zou verwachten.

2. Bubbels zijn lastig te herkennen
De opmars in 2020 van big tech-aandelen, zoals Amazon, Netflix en Google, valt goed te verklaren. Hoewel er kan worden getwist over de hoogte van de huidige waarderingen is het een feit dat internetbedrijven door de lockdowns hun omzet en winst sterk hebben zien stijgen.

Er waren 2020 echter ook wat minder goed te verklaren beursontwikkelingen. Is het bijvoorbeeld echt terecht dat Tesla dit jaar bijna 700% gestegen? En is het logisch dat bitcoin nu ver boven de 20.000 dollar staat? Het lijken volgens Grossman luchtbellen, vergelijkbaar met de tulpenmanie in het Nederland van de Gouden Eeuw, maar of dat ook zo is, weten we pas later.

Dat is het lastige van beursbubbels. Achteraf is het onbegrijpelijk dat mensen zo massaal achter een bepaald verhaal aanliepen, maar op het moment zelf is het volstrekt logisch. Tesla-CEO Elon Musk is immer briljant. Hij maakt niet alleen auto’s, maar ook raketten, accu’s, vrachtwagens, hyperloops en wie weet wat er allemaal nog aan zit te komen. Pas op het moment als blijkt dat Musk al zijn beloften niet kan waarmaken, is de luchtbel een feit.

3. S&P 500 verre van perfect
De belangrijkste benchmark voor Amerikaanse beleggers is de S&P 500-index. Maar ook Europeanen hechten er veel waarde aan. Immers, als de Amerikaanse beurs niest, dan wordt de rest van de wereld verkouden.
Toch is de wereld veel groter dan de 500 S&P-bedrijven.

Blindstaren daarop was ook in 2020 geen goed idee. In de VS zijn er nog duizenden andere bedrijven. Dan zijn er nog de beurzen in andere delen van de wereld die steeds belangrijker worden, zoals Europa, het VK, Zwitserland, Japan, en natuurlijk China.

4. Wall Street niet alwetend 
Wall Street staat bekend als het epicentrum van de beursanalisten, waar aan de lopende band meningen gevormd worden over aandelen, obligaties en de beurs in het algemeen.
Die analisten beschikken over veel kennis en kunde bij het uitpluizen van bedrijfscijfers, maar onfeilbaar zijn ze zeker niet. Af en toe worden ze volledig om de tuin geleid, met vaak grote gevolgen. Denk aan het faillissement van Lehman Brothers in 2007 of het Nederlandse World Online in 2000.

Dit jaar zorgde het vrij kleine SolarWinds voor een schok, doordat het een achterdeur bleek te zijn die hackers toegang gaf tot de datasystemen van  overheden.
De koers van SolarWinds was tot het moment dat dit nieuws uitkwam sterk opgelopen. Niemand had gezien wat er achter de schermen gebeurde. Het geeft aan dat ook de beste beursanalisten geen glazen bol hebben om de toekomst te kijken.

5. Conservatief beleggingsbeleid werkt het best
De laatste les van Grossmann heeft ook met onvolkomenheid te maken. Ongetwijfeld zijn er in 2020 mensen die heel rijk geworden zijn, doordat ze in de juiste aandelen zaten, maar er zijn minstens zoveel mensen die de coronacrash niet hebben zien aankomen en het jaar afsluiten met stevige verliezen.

De verschillen tussen de winnaars en verliezers op de beurs was groot. Het leert Grossmann dat je als belegger het beste conservatief en behoudend naar de beurs kan kijken. Veel spreiden dus, want veel verliezen doet meer pijn dan grote winsten aan vreugde bezorgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's