Nieuws

Niets stopt de duurzame beleggings(r)evolutie

De uitbraak van Covid-19 heeft het belang van duurzame beleggingskeuzes extra onderstreept.

Nieuw: IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".

 


Volgens de nieuwste ESG Manager Survey van Russel Investments zegt 78% van de ondervraagde beleggingsmanagers ESG-factoren mee te nemen in het beleggingsproces. Dat is 5% meer dan het jaar ervoor. Aan het onderzoek deden 400 vermogensbeheerders wereldwijd mee.

Daarbij telt niet het milieu, maar goed bestuur volgens de ondervraagde professionele beleggers het zwaarst. Zo’n 92% van de respondenten zegt bedrijven via engagement aan te sporen het beter te doen. Bemoedigend is dat ook vermogensbeheerders in de VS, Canada en het VK inmiddels ook het belang van ESG-integratie beginnen te snappen.

Nergens in de wereld groeide het ESG-bewustzijn in het afgelopen jaar harder dan in de Angelsaksische wereld; double digit. Noem het een inhaalslag, want assetmanagers in Europa lopen in duurzaamheid voorop.

Extra duidelijk

Neem de Zwitserse vermogensbeheerder UBS. Die adviseert zijn private clients te kiezen voor 100% duurzame portefeuilles. UBS is volgens persbureau Reuters de eerste grote financiële instelling die deze stap zet. De reden hiervan? ESG-portefeuilles renderen volgens UBS beter en verbeteren de spreiding.

De uitbraak van Covid-19 heeft dat volgens Tom Naratil, co-president van UBS Global Wealth Management nog eens extra duidelijk gemaakt.

“De pandemie heeft ervoor gezorgd dat beleggers meer dan ooit beseffen hoe kwetsbaar onze maatschappij is en hoe groot de onderlinge afhankelijkheid is tussen bedrijven. Duurzaamheidsoverwegingen kunnen niet langer worden genegeerd.” Beleggers in energiebedrijven hebben dit in coronajaar 2020 gemerkt. Terwijl de MSCI World Energy Index vanaf 1 maart met ruim 10% daalde, steeg de MSCI Global Alternative Energy Index met bijna 70%.

Explosieve groei

Maar ook zonder Covid-19 waren er al duidelijke signalen dat de duurzame beleggingstrend versnelt. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan de groei van duurzame ETF’s in Europa. Detlef Glow, hoofd research van Lipper/Refinitiv, verwacht dat deze markt in 2025 150 miljard euro groot zal zijn.

Dat is 100 miljard meer dan nu. Inmiddels hebben Europese beleggers de keuze uit 243 duurzame aandelen-ETF's en 64 duurzame obligatie-ETF's, drie keer zoveel als drie jaar geleden.

Glow: “Particuliere beleggers raken steeds beter met duurzame beleggingsstrategieën bekend en wet- en regelgeving dwingt institutionele beleggers om meer duurzame beleggingsbenaderingen in hun portefeuilles te integreren.”

Andere groeimarkt

Een andere duurzame groeimarkt is die van groene obligaties. Eind vorig jaar was deze markt volgens Bloomberg 271 miljard dollar groot. Negen maanden later is de grens van 600 miljard dollar ruimschoots gepasseerd. Een belangrijke doorbraak was het besluit van Duitsland om voor 6,5 miljard euro aan groene staatsobligaties uit te geven.

Duitsland is daarmee geen pionier. Andere eurolanden, zoals Nederland, België, Ierland en Frankrijk zijn de Duitsers voorgegaan. De doorbraak zit hem in de omvang van de leningen en de status die Duitse staatsobligaties hebben.

Dat er nog veel meer groene obligaties aankomen, lijkt gegarandeerd door de Europese Commissie, die zichzelf ten doel heeft gesteld om het 750 miljard euro grote steunfonds voor een derde te financieren met groene obligaties.

Hulp van de ECB

Grote kans dat beleggers in green bonds worden geholpen door de ECB, die meer nadruk wil leggen op groene obligaties in het QE-programma. Wat is ESG? De groei van duurzaam beleggen kan verder vooruit worden geholpen als er een heldere definitie komt wat duurzaam beleggen eigenlijk is.

De meningen daarover zijn hopeloos verdeeld. De vele leveranciers van ESG-data, zoals Sustainalytics en MSCI, hanteren hun eigen criteria. Een duidelijke definitie zou met name institutionele beleggers helpen bij hun beleggingsbeslissingen, aangezien een groot aantal professionele beleggers wacht op duidelijke kaders van regelgevende instanties, voordat zij hun vermogen alloceren naar duurzame strategieën.

Een duidelijke definitie zou volgens Detlef Glow ook helpen om greenwashing te ontmaskeren. “Helaas houden regelgevers het tot nu toe vooral bij praten zonder dat er actie wordt ondernomen. Kom op met die definitie!”


Nieuw: IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".


Onderzoek: Nederlandse belegger wil betere ESG-communicatie

80% van de Nederlandse beleggers geeft inmiddels de voorkeur aan duurzame beleggingsfondsen boven traditionele fondsen, zo blijkt uit de nieuwste rondvraag van Schroders.

Bijna de helft (46%) belegt duurzaam vanwege de positieve impact op het milieu, terwijl 41% ervoor kiest uit rendementsoverwegingen Het aanpakken van de klimaatverandering is een verantwoordelijkheid die volgens de ondervraagden voornamelijk ligt bij de overheid en toezichthouders (59%).

Slechts 38% van de beleggers legt de verantwoordelijkheid ook bij vermogensbeheerders en grootaandeelhouders. 62% vindt dat fondsbeheerders hun investeringen moeten terugtrekken uit de fossiele energiesector. Wel moet de beleggingsindustrie meer doen om de interesse van beleggers in duurzame beleggingen te vergroten.

Communicatie is hierbij van groot belang: Zo zegt 84% van de ondervraagden meer informatie te willen hebben over de duurzaamheid van hun beleggingen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen