Nieuws

J.P. Morgan AM: Beleggers zullen bakens moeten verzetten

Amerikaanse aandelen zullen ophouden met outperformen, de strijd tegen klimaatverandering is het nieuwe grote thema, en beleggen in alternatieven, zoals private equity, infrastructuur en hedgefondsen, is een must. JP Morgan AM is door met z'n beleggingsoutlook.

De grote Amerikaanse vermogensbeheerder J.P. Morgan Asset Management (AM) heeft duidelijke ideeën waar het met de financiële markten naartoe gaat. Zo komt er een einde aan de dominantie van Amerikaanse aandelen.

In de afgelopen tien jaar steeg de MSCI US met maar liefst 190%, waarbij MSCI US Technology zelfs 333% pluste. Hoe groot is het verschil met bijvoorbeeld Europese aandelen, die in dezelfde periode niet meer dan 24% in waarde stegen. Dat wordt dus anders en daar voert de assetmanager verschillende redenen voor aan.

Nadat de VS grootschalige fiscale stimuleringen doorvoerde, zullen nu ook overheden elders hun begrotingsdiscipline meer loslaten. Dat is een duidelijke trendbreuk.

Terug naar normaal

J.P. Morgan AM verwacht ook dat de dollar zal verzwakken, wat niet-dollar beleggingen kansrijker maakt. Daarnaast rekent de vermogensbeheerder erop dat Biden gewoon de nieuwe president wordt, waardoor de terugkeer naar een meer normaler handelsbeleid mogelijk wordt.

Dat is natuurlijk positief voor bedrijven in Europa en in de opkomende markten. Ten slotte heeft de assetmanager ook oog voor de waardering van aandelen wereldwijd.

Amerikaanse aandelen zijn duidelijk aan de prijs. Ook dat maakt een inhaalslag van niet-Amerikaanse aandelen waarschijnlijk.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Reken op meer inflatie

Een andere trendbreuk is de sterke coördinatie tussen centrale banken en overheden, die dit jaar als reactie op de coronapandemie op gang kwam. J.P. Morgan AM ziet de economieën ook in de komende jaren overspoeld worden met geld van centrale banken en overheden.

Zeker voor Europa is de samenwerking een sterk contrast met de periode na de kredietcrisis, toen de ECB alleen stond in het stimuleren van de economie van de EU.

De samenwerking tussen centrale banken en overheden heeft impact. Wat de vermogensbeheerder vooral vreest is oplopende inflatie op middellange termijn. Dat is echt iets om in de gaten te houden. Daarop zullen centrale banken moeten reageren.

De markt verwacht dat de Fed over vier jaar het rentewapen weer uit de kast zal halen. De ECB volgt twee jaar later. Een ultra lage rente voor altijd is niet hét scenario.

Magere obligatierendementen

De economische groeivooruitzichten voor 2021 worden niet aangepast. Heel uitbundig zal het economische herstel niet zijn. Voor de volwassen markten wordt een economische groei becijferd van 1,6%, waarbij de inflatie ook op 1,6% zal uitkomen.

De groei in de opkomende markten zal forser zijn (+3,9%), maar dat is de inflatieverwachting ook (+3,3%). Voor beleggers in staatsobligaties wordt het hard werken om nog iets te verdienen.

Volgens J.P. Morgan AM is deze obligatiecategorie eigenlijk alleen nog interessant uit veiligheidsoverwegingen. Mocht het fiscale beleid zijn vruchten afwerken, dan zijn hogere rentes waarschijnlijk, dus zullen lopende staatsobligaties aan waarde verliezen.

Nee, voor obligatierendement ziet de assetmanager betere kansen met bijvoorbeeld Europese credits (verwacht rendement: +1,4% in 2021) en euro high yield-obligaties(+3,6%).

raex

Energietransitie biedt kansen

Ook voor beleggers in aandelen is het de komende jaren sprokkelen geblazen. De rendementen worden lager, zoals we eigenlijk al jaren horen. De beste kansen voor euro-beleggers liggen volgend jaar in de EU (+5,2%) en in de opkomende markten (+5,8%).

Amerikaanse aandelen blijven achter met +2,7%. Het enorme sterke aandelenherstel dit jaar, misschien wel de sterkste ooit, maakt veel hogere rendementen volgens J.P. Morgan AM onwaarschijnlijk.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De dominantie van techaandelen zal de komende jaren minder worden. Een ander groot thema gaat met techrevolutie de concurrentie aan: de strijd tegen klimaatverandering.

Europa en China zijn hierin op dit moment leidend. Hoewel de energietransitie geld kost – de vermogensbeheerder schat dat het 1% economische groei scheelt – wegen de financiële voordelen zwaarder.

Ofwel, de energietransitie is eerder een kans dan een risico voor aandelenbeleggers. Tenminste, als beleggers ervoor kiezen hun portefeuille carbonarm te houden. Regulatie zal namelijk zeker toenemen. Ook zal CO2-uitstoot zeker duurder worden.

De alternatieve weg

Omdat obligaties en aandelen de komende jaren minder opbrengen, kijkt J.P. Morgan AM extra naar alternatives. Terwijl beleggers na de kredietcrisis hun geld voornamelijk in traditionele assets staken, zullen beleggers creatiever met hun middelen moeten omgaan. Alternatives zijn niet langer een optie, maar een must buy.

Private equity zal ook de komende jaren beter renderen dan aandelen, waarbij de liquiditeit sterk zal verbeteren. Een andere groeimarkt is die van infrastructuur, die beleggers stabiele inkomsten geeft. Ook hedgefondsen geven portefeuilles meer weerbaarheid, waarbij de juiste selectie van hedgefondsmanagers key is.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus