Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Cash is geen trash

Bijna de helft van de assetmanagers adviseert nu om extra cash aan te houden. Het levert immers vergeleken met andere laag renderende assets nauwelijks verlies op.

In april, toen de financiële markten nog moesten bijkomen van de klappen die ze hadden opgelopen, waren assetmanagers hevig verdeeld over de positie van cash in beleggingsportefeuilles.

Van de 55 assetmanagers, die ik volg, koos 39% voor een overweging van cash, terwijl 30% negatief was. De consensus was per saldo neutraal.

raex

De historisch lage rente was toen een veel gebruikt argument om te zoeken naar veilige alternatieven voor cash. Vier maanden later is de consensus nog altijd neutraal, maar is het percentage assetmanagers met een positief advies over cash gestegen naar 47%.

Koopjes pakken

Van de vijf beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, vastgoed, cash en grondstoffen) wordt alleen over aandelen positiever geoordeeld. De voordelen van cash liggen voor de hand: het werkt risico verlagend, het heeft hetzelfde spreidingsvoordeel als staatsobligaties en met geld langs de zijlijn kunnen tijdens marktcorrecties koopjes worden toegevoegd.

raex

Welke argumenten gebruiken assetmanagers verder om grote cashreserves aan te houden dan wel om dat juist niet te doen? Helaas ontbreekt in rapporten vaak aan een uitgebreide toelichting bij het cashadvies, maar er zijn uitzonderingen die samen wel degelijk een aardig beeld geven.

Neutraal over cash

Amundi, LGT Capital Management, BlackRock, ING Investment Office en Northern Trust horen tot de assetmanagers die neutraal tegenover cash staan. Hier komt het risk-off argument naar voren.

Zo schrijft Amundi: “Nu de risico’s zijn gestegen, is het belangrijk om een goed gediversifieerde portfolio aan te houden, met kwalitatief sterke activa en adequate niveaus van cashbuffers.”

BlackRock: “Het aanhouden van cash is logisch als buffer tegen aanbodschokken die ervoor kunnen zorgden dat zowel aandelen als obligaties dalen."

Positief over cash

Partijen die positief staan om meer cash in hun portefeuille aan te houden, wijzen, naast het argument van risicoverlaging, ook op extra diversificatie en de lage opportuniteitskosten.

Want, zo is de redenering, het rendement van veilige alternatieve assets is nu zo laag dat het aanhouden van cash nauwelijks rendementsverlies oplevert.

Tot dit kamp behoren Invesco, Fidelity en Franklin Templeton. Invesco verwoordt het als volgt: “De keuze voor cash als onze defensieve activa is niet moeilijk in een wereld waarin we een laag rendement verwachten op andere activa. De verwachte cashrendementen mogen misschien laag zijn, maar ze zijn wel voorspelbaar (lage volatiliteit) en niet gecorreleerd met andere activa. Als rendementen op andere activa naar verwachting dalen, dan zijn de kosten van het aanhouden van cash geen probleem meer."

Negatief over cash

Aberdeen Standard Investments heeft een heldere boodschap: “Met extreem lage rentes wereldwijd zien wij betere kansen in risicovollere activa”. 

Op dezelfde lijn zit Neuberger Bergmann: “Wij zijn ervan overtuigd dat de economie er over twaalf maanden beter uitziet dan vandaag, dus daarom zijn wij meer gefocust op het nemen van risico. Hierdoor krijgen staatsobligaties en cash een onderwogen weging.” 

Barclays is onderwogen omdat “wij cash hebben gebruikt in enkele recente trades." 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie