Nieuws

Slechts 13% van de actieve fondsen verslaat de index

Beleggingsfondsen hadden de afgelopen vier jaar weer veel moeite de index te verslaan. Het slechts deden fondsen het die zich richten op waarde-aandelen en opkomende markten.

Financieel dienstverlener S&P Global heeft het verschil tussen actief beheerde fondsen en ETF’s onderzocht.

De onderzoekers namen 2016 als uitgangspunt en keken hoeveel Amerikaanse beleggingsfondsen in dat jaar de breed samengestelde S&P Composite 1500-index hebben verslagen. Dat bleken er 155 te zijn.

Maar konden deze fonden hun prestatie ook vasthouden? Dat bleek een stuk lastiger. Slechts 12,9% van de fondsen wist de index in de jaren 2016-2019 consequent te verslaan.

En dat was exclusief beheerkosten. Als die ook nog worden afgetrokken van het rendement, daalt het percentage vanzelfsprekend nog verder, aldus Institutional Investors.

Buitenlandse smallcaps 

Per beleggingscategorie waren er grote verschillen. Zo springen fondsen die beleggen in smallcap-aandelen van buiten de Verenigde Staten er in positieve zin uit. Hetzelfde geldt voor Amerikaanse smallcap-groeifondsen.

Aan dat laatste kan volgens S&P statistisch echter geen al te grote waarde worden gehecht, omdat het aantal groeifondsen dat de index in 2016 had verslagen relatief klein was.

Ronduit teleurstellend waren de resultaten van fondsen die zich richten op emerging markets en de waardefondsen. In deze laatste categorie was er in 2019 zelfs geen enkel fonds dat de index wist te verslaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen