Nieuws

Zwakke dollar goed voor goud en markten buiten VS

De laatste maanden zit de dollar in een zwakke fase. Als die trend zich doorzet, dan pakt dat gunstig uit voor goud en aandelenmarkten buiten de VS. Tenminste, dat leert de geschiedenis.

Een paar beurstrends zijn dit jaar glashelder. Een hele duidelijke is natuurlijk de aantrekkingskracht van technologieaandelen op beleggers. Een andere, en die is meer van de laatste tijd, is de verzwakking van de dollar.

Sinds eind maart is de dollarindex versus een mandje van andere valuta met bijna 10% gezakt. Deels heeft dit te maken met een correctie, nadat beleggers eerder in de dollar waren gevlucht op zoek naar een veilige coronahaven. Maar het zou ook best kunnen zijn dat er een einde komt aan een lange dollartrend, die begon na de kredietcrisis van 2008.

Volgens vermogensbeheerder Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management is een trendbreuk nog niet met zekerheid te zien, maar het zou voor portefeuilles van beleggers wel grote implicaties hebben. In zijn blog A Wealth of Common Sense zet Carlson uiteen welke dat zijn.

Aandelen van buiten de VS

Als de dollar in waarde daalt, betekent dit dat het interessanter wordt voor Amerikanen om in Europese of Aziatische aandelen te beleggen. Tegelijkertijd betekent het voor beleggers uit die landen dat het vanwege het valutarisico minder interessant wordt om in de VS te investeren.

Kortom, als de zwakke-dollartrend zich doorzet, kan dit dus leiden tot grotere kapitaalstromen naar landen buiten de VS, hetgeen leidt tot een underperformance van Amerikaanse aandelen.

Dat blijkt volgens Carlson ook uit historische data. De Amerikaanse beurs doet het op de lange termijn over het algemeen iets beter dan andere markten, maar met een zwakke dollar kantelt het beeld. Dat gold bijvoorbeeld voor de jaren 80 en het begin van deze eeuw na het knappen van de internetluchtbel.

Spetterende emerging markets

Uit de data van Carlson blijkt overigens niet dat Amerikaanse aandelen het slecht doen tijdens zwakke-dollarfases, buitenlandse aandelen doen het eenvoudigweg beter.

Dat geldt het meest voor aandelen uit opkomende markten. In de jaren dat de dollar steeg tussen 1974 en 2019 presteerden opkomende markten magertjes met een plus van 2,7%. In de jaren dat de dollar daalde, was dat 22,5%. 

Goud stijgt explosief als dollar zwak is

Een enorm verschil qua prijsontwikkeling is er ook zichtbaar bij goud. Een jaar dat de dollar sterk is, doet goud het regelrecht slecht. Als de greenback daalt, is er echter een gemiddelde koerswinst van 17,6%.

Je kunt er ook op een andere manier naar kijken. In jaren dat de dollarindex daalt, stijgen buitenlandse aandelen in 85% van de gevallen. Goud stijgt in vier van de vijf jaren. En opkomende markten zitten in 65% van de gevallen in de lift. Als de dollar stijgt, zakken die percentages als een baksteen tot respectievelijk 62%, 42% en 50%.  

De conclusie is duidelijk. Mocht het zo zijn dat de verzwakking van de dollarindex doorzet, dan loont het om te kijken naar goud en aandelen uit landen buiten de VS, liefst met een sterke munt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen