Nieuws

Vijf gevolgen van langdurig lage rente

Wat gebeurt er in een wereld zonder rente? Ben Carlson signaleert vijf gevolgen: sparen is zinloos, lenen juist niet, aandelen zijn gewild, waarderen is lastig én reken op heftige beursbewegingen.

Wat als we nog jaren vast zitten aan een lage rente op spaargeld en op leningen? Voor sommige beleggers is het een vooruitzicht om zich bij in de handen te wrijven, voor anderen een schrikbeeld. Een ding is zeker: de gevolgen zullen groot zijn.

Om de lage-rente-situatie te schetsen, wijst Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management op de markt voor staatsobligaties in ontwikkelde landen. Van die landen heeft nu al 90% een tienjaarsrente onder de 1%.

Zo'n 40% heeft zelfs een negatieve rente. De trend wijst nog altijd verder omlaag.

Wat te doen in zo’n renteklimaat, waarvan veel economen zeggen dat we er nog jaren aan vastzitten? Beleggers moeten volgens Carlson rekening houden met vijf trends:

1. Sparen is zinloos

De afgelopen 25 jaar waren er lange fasen waarin spaarders niet veel verdienden, maar ruim genoeg om de inflatie te verslaan. Van sparen werd je dus rijker. Die tijden liggen echter al een tijdje achter ons. De laatste keer dat dit mogelijk was, was tijdens de kredietcrisis van 2007-2008 toen banken uit liquiditeitsnood hoge spaarrentes boden.

Sindsdien hebben centrale banken de rente met brutaal geweld omlaag gedrukt.  Sparen heeft daardoor absoluut geen zin meer. Zelfs in de VS is de spaarrente met 1% onvoldoende om de inflatie bij te benen. In Nederland zijn we al blij met 0,01% en daar gaan dan nog de vermogensbelasting en bankkosten vanaf. 

2. Lenen is te gek

De een zijn dood, is de ander zijn brood. De lage rente is een ramp voor spaarders, maar een zege voor mensen die geld willen lenen. Zeker als je ook nog rekening houdt met alle belastingvoordelen voor crediteuren, dan ben je bijna gek als geen geld leent.

3. Aandelen noodzakelijk koop

Stel, iemand wil geld opzij leggen voor zijn oude dag of een erfenis voor de kinderen. Waar moet hij dan heen met dat geld? Sparen heeft geen zin, net zo min als beleggen in veilige obligaties. Voor de meeste mensen blijven er dan nog maar twee alternatieven over: een tweede of een duurder huis kopen (liefst met geleend geld), of beleggen in risky assets zoals aandelen.

4. Oude waarderingsmodellen onbruikbaar 

In de tijd dat Alan Greenspan en Ben Bernanke nog de scepter zwaaiden bij de Amerikaanse Federal Reserve was een belangrijke waarderingsmaatstaf voor aandelen het zogeheten Fed-Model. In dit model wordt de koers-winstverhouding op de beurs afgezet tegen de langetermijnrente. Simpel gezegd: Hoe lager de rente, des te hoger mag de k/w-verhouding zijn.

Maar bij een rente die naar nul tendeert, is dat model vrijwel onbruikbaar en dat geldt ook voor een aantal andere waarderingsmaatstaven die door de lage rente vertroebeld worden.

Volgens Carlson is dat vooral in de Verenigde Staten een risico, omdat mensen daar zelf zorgen voor hun pensioen en dat veelal doen op de beurs. In een gunstig geval levert dat een mooi appartement op in Florida, vlakbij de golfbaan en de jachthaven en genoeg geld voor een hulp in de huishouding. Maar iemand die een beetje pech heeft met beleggen, kan ook onder de brug eindigen.

5. Veel mini bull- en bearmarkten

Doordat het steeds lastiger wordt om de juiste prijs te bepalen van aandelen, is het logisch dat er meer overdreven uitschieters naar boven en beneden komen. Door het onvoorspelbare verloop van de coronacrisis wordt dat momenteel nog versterkt.

Carlson rekent voor de komende jaren op een reeks booms and busts op de aandelenmarkt. Gekke uitslagen zoals in maart zullen vaker voorkomen, voorspelt hij.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie