Nieuws

Covid-19 versnelt Japanse bedrijfshervormingen

Covid-19 kan op de langere termijn gunstig uitpakken voor Japanse bedrijven die nu noodgedwongen nieuwe manieren van werken en technologieën omarmen. De enorme cashvoorraden op de bedrijfsbalansen bieden een mooie uitgangspositie, aldus Archibald Ciganer van T. Rowe Price.

"Vanuit beleggersperspectief onderscheidt Japan zich als een potentiële begunstigde van de pandemie, omdat het virus traditionele bedrijven dwingt om innovatieve manieren van werken te vinden en nieuwe technologie te omarmen." Dat beweert Archibald Ciganer, Portfoliomanager Japan Equity Strategy bij T. Rowe Price.

De pandemie verandert de manier van werken in Japan nog drastischer dan elders. Want voor een land dat bekend staat om zijn technologische innovatie, maken veel Japanse bedrijven vreemd genoeg nog altijd gebruik van verouderde technologie.

Dit is volgens Ciganer gedeeltelijk geworteld in de terughoudendheid van oudere werknemers om moderne technologie te omarmen. "Er zijn ook wettelijk verankerde hindernissen, zoals de eis dat veel bedrijfsdocumenten fysiek worden afgestempeld met een officieel zegel."

Een symbool van het Japanse conservatisme is het faxapparaat. Terwijl het faxapparaat in andere grote economieën niet langer dienst doet, toont een recente studie van de Japanse overheid aan dat vrijwel elk Japans bedrijf en een derde van alle huishoudens, nog altijd faxmachines gebruikt voor een groot deel van hun communicatie.

Thuiswerken een openbaring

Maar de coronacrisis versnelt de overgang naar innovatieve, flexibele manieren van werken. Thuiswerken is ook in Japan een onvermijdelijke innovatie voor het bedrijfsleven.

"Voor veel Japanse werknemers die een hekel hebben aan het overvolle dagelijkse woon-werkverkeer, de lange kantooruren en de inefficiëntie van hun organisaties, is het werken vanuit huis een openbaring, een ervaring die ze graag zullen voortzetten als de lockdown volledig is verlicht."

In Japan wordt het maken van overuren als noodzakelijk voor het succes van een carrière beschouwd. Deze arbeidscultuur verandert gestaag naarmate oudere werknemers met pensioen gaan en worden vervangen door een nieuwe generatie van meer vooruitstrevende werknemers. De opkomst van het coronavirus heeft deze trend versterkt.

De noodzaak om flexibele werkoplossingen te vinden, heeft sommige Japanse bedrijven geholpen om te beseffen dat werken op afstand niet alleen mogelijk is, maar ook een levensvatbaar alternatief is voor lange uren op kantoor. Gelukkiger werknemers kunnen productiever zijn.

Ondertussen erkent ook de Japanse regering dat veel traditionele werkpraktijken moeten veranderen ten gunste van modernere oplossingen, zoals werken op afstand, digitaal zakendoen en het online verplaatsen van bedrijven.

Groei productiviteit

Veerkracht en doorzettingsvermogen zijn de afgelopen decennia kenmerkend geweest voor de Japanse aandelenmarkt. Deze kwaliteiten - en de grote voorraad liquide middelen op de bedrijfsbalansen - zouden Japan in staat moeten stellen om succesvol om te gaan met een mogelijke wereldwijde vertraging op korte termijn en misschien zelfs op weg helpen naar een uiteindelijk herstel.

"De impact van de snelle veranderingen in Japan, alleen al in termen van productiviteit, zou aanzienlijk kunnen blijken voor de Japanse groei op lange termijn"

Ciganer: "Op langere termijn heeft de coronapandemie enkele van de tekortkomingen van het Japanse bedrijfsleven blootgelegd. Als er een positieve kant aan de pandemie is, dan is het dat het Japanse bedrijven dwingt om zich aan te passen en nieuwe manieren van werken en innovatieve technologieën te omarmen. De impact van de snelle veranderingen in Japan, alleen al in termen van productiviteit, zou aanzienlijk kunnen blijken voor de Japanse groei op lange termijn."

Lees ook: Japan: De aan(deel)houder wint

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie