Nieuws

Discussie: De aandelenbeurs is wel/niet logeslagen

Financieel analist Cullen Roche begrijpt de verwarring over de sterke stijging van de aandelenbeurzen. Tegelijkertijd begrijpt hij ook het optimisme van de bulls. Volgens hem kunnen beide visies kloppen.

Er bestaat bij de nodige beleggers verbazing over het V-vormig beursherstel van de afgelopen weken. Teveel van het goede, vinden zij. De koersen worden volgens hen opgedreven voor het goedkope geldbeleid van centrale banken. Een andere verklaring is er niet.

Anderen noemen het beursherstel 100% rationeel. Zij wijzen op het feit dat de angst voor een Grote Depressie zwaar overdreven was. De beëindiging van de lockdowns in Europa en het herstel van de Chinese economie zijn de eerste signalen dat de economie bezig is aan een V- of U-vormig herstel. De beurs loopt vooruit, dus logisch.

Spaanse griep

Volgens financieel analist Cullen Roche is het mogelijk dat beide meningen kloppen, zo schrijft hij in zijn blog. Er is volgens hem een opvallende gelijkenis met de Spaanse griep in 1919. Ook toen kelderden de koersen in no-time met 25% om vervolgens vrij snel weer op te krabbelen.

Hetzelfde gold voor de economie. Het vervelende was wel dat daarna een vrij lange fase aanbrak van economische stagnatie en zijwaarts bewegende koersen.

Bulls vs. bears

Het kan goed zijn dat dit patroon zich herhaalt. In dat geval hebben zowel de bulls als bears gelijk:

  1. De bulls hebben gelijk, omdat economisch herstel in aantocht is.
  2. De bears hebben gelijk, omdat veel van de toekomstige cashflows al verwerkt is in de koersen.

Beurs overdrijft alleen op korte termijn

Wat het exact goede niveau van de beurskoersen is, blijft natuurlijk altijd een raadsel. Overdrijvingen naar boven en beneden horen erbij. Maar dat zijn vooral kortetermijnbewegingen.

Op de langere termijn heeft de beurs volgens Roche altijd gelijk. Hij vergelijkt de beurs met een mandje langlopende high yield-obligaties met een couponrente van 6%-7%. Op de korte termijn kunnen de bewegingen heftig zijn, maar op de lange termijn heb je een goede kans dat de beloofde 6%-7% per jaar wordt gehaald.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen